Busteniul este unul dintre cele mai frumoase orasele de pe Valea Prahovei. Face parte din salba de statiuni de la poalele Muntilor Bucegi si se bucura de o mare popularitate in randul turistilor. Fie ca este vara sau iarna statiunea este plina de vizitatpri dornici sa-si petreaca vacantele sau sfarsitul de saptamana la aer curat in mijlocul naturii. Statiunea Busteni se afla in judetul Prahova pe Valea raului cu acelasi nume si la 135 km fata de Bucuresti. Altitudinea medie este de 850 m deasupra marii.
Un obiectiv turistic din statiunea Busteni este Cabana Babele situata la 2300 metrii altitudine. Drumul pana sus se poate parcurge cu telecabina care pleaca din Busteni si are de parcurs un traseu de circa 4350 metrii. Durata transportului pana sus este de aproximativ 12 minute, iar viteza medie de deplasare este de 20,7 km/ora. Telecabina poate transporta maxim 25 de oameni odata, iar programul ei este conditionat de starea vremii, care aici este foarte schimbatoare. Uneori vantul poate sufla cu peste 100 km/ora, atunci traseul telecabinei Busteni Babele este inchis sau din cauza producerii fenomenelor meteorologice periculoase cum ar fi ploaie, ninsoare, chiciura s.a.
Dar pe vreme frumoasa peisajele intalnite pe traseu sunt spectaculoase si merita sa fie vazute. La finalul calatoriei te intampina pe platoul Muntilor Bucegi doua ciuperci de piatra- monumente ale naturi, numite `Babele`, doua stanci ce seamana cu doua babe garbovite ce stau la taifas.
Ele se mai numesc `Altarele cioplite din Caraiman, fiind inchinate Pamantului si Cerului, Soarelui si Lunii.
Despre aparitia lor au circulat nenumarate zvonuri si legende. Desi ele s-au format datorita agentilor modelatori ca apa si vantul, inghetul si dezghetul, alti spun ca mana omului ar fi ajutat la finisarea formelor lor. In popor se spune despre aceste formatiuni bizare ca ar fi asemanari ale unor divinitati montane numite de romani DEAE VETERES` Babele`.
Se mai spune ca are mana energii pozitive, care apara tara de dusmani sau ca ar fi urmele ale unei civilizati extraterestre.
Babele se mai invecineaza cu o alta formatiune stancoasa dar cu o alta infatisare si anume un chip de dac acoperit cu o cusma. Se numeste Sfinxul, masoara 8 metrii inaltime si 12 metrii in latime. Si despre el circula o multime de mituri si legende. Mai multe detalii despre cele doua aici.
Aceste doua formatiuni de piatra sunt minuni naturale ale muntilor Bucegi. Pentr frumusetea lor turisti urca muntele vara si iarna, admira natura, care te face sa te simti mic si neinsemnat in fata maretiei ei.
Pe platoul situat la 2300 metrii te poti caza la Cabana Babele- uncentru de intalnire a principalelor trasee turistice din Bucegi.