In perioada 15 iulie – 15 octombrie 2012, Asociatia „Tinerii Voluntari – Valea Calugareasca” implementează proiectul “De la LITERATURA la ISTORIE si MUZICA”, avand ca scop cresterea interesului tinerilor privind cunoasterea patrimoniului cultural.
In cadrul proiectului s-au desfasurat doua workshop-uri: „Reportajul – mijloc de informare şi creaţie” (structurat pe două module: Modul I -Tehnici de bază în jurnalism; Modul II -Tehnici de redactare a unui reportaj) si „Tehnici de montare foto-audio-video digitala – program Windows Movie Maker”. Prin aceste workshop-uri s-a urmarit formarea la tinerii participanti a competentelor jurnalistice si a competentelor digitale de utilizare a programelor informatice.
Tot in cadrul proiectului s-a organizat o excursie de studiu in judetele Prahova, Dambovita si Arges, vizitandu-se 19 obiective culturale. Tinerii participanti s-au documentat si au realizat reportaje sau filme de prezentare despre muzeele si casele memoriale incluse in proiect. Materialele rezultate urmand sa fie postate pe site-ul proiectului, incepand din a doua jumatate a lunii octombrie.
Proiectul a fost finantat de DJST Prahova si a avut ca parteneri: Muzeul de Istorie şi Arheologie Ploieşti, Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova, Asociația PROTRANS, Asociația ATEENS, Consiliul Județean al Elevilor Prahova, Editura LVS Crepuscul-Revista Cutezătorii.
Asociatia „Tinerii Voluntari – Valea Calugareasca”, este o asociatie ce are ca scop promovarea voluntariatului in randul tinerilor si mobilizarea voluntarilor pentru a fi capabili sa contribuie la dezvoltarea comunitatii, functioneaza in cadrul Colegiului Agricol „Gh. Ionescu Sisesti” din Valea Calugareasca si este condusa de profesor Virginia Apostol, care a fost si managerul proiectului.
Intre Mit si Realitate
Muzeul Memorial Constantin Stere Bucov
Inca din cele mai vechi timpuri se vehiculeaza ideea prezentei printre noi a unor spirite care nu isi gasesc linistea pe taramul celalalt sau care nu si-au incheiat socotelile cu aceasta lume. Cu totii ne punem un semn de intrebare in acest sens. Unii oameni sunt sceptici cu privire la acest subiect, altii tind sa creada in existenta unor suflete chinuite si zbuciumate printre noi. Parerile sunt impartite , asa ca nu putem sti sigur daca acest lucru este real sau doar un mit.
De curand, am avut ocazia sa vizitez “Muzeul Memorial Constantin Stere Bucov”, un loc fascinant, incarcat de istorie. Pe langa toate lucrurile deosebite pe care le-am putut vedea in timpul vizitei, am aflat si o poveste extrem de interesanta pe care imi doresc sa vi-o impartasesc.
La inceputul secolului al XX-lea, conacul ce astazi poarta numele lui Constantin Stere, a apartinut sotiei sale Ana, descendenta familiei Ionescu-Quintus. Aceasta l-a mostenit in urma casatoriei sale cu Ion Radovici, membru al unei familii instarite din Ploiesti. Sotul Anei era un om foarte bolnav si deoarece nu a mai suportat cumplita boala care il macina, a decis sa isi puna capat zilelor. La un timp dupa moartea sa, Constantin Stere o ia de sotie pe Ana, proaspata mostenitoare a conacului aflat pe malul stang al Teleajenului. Se spune ca la scurt timp dupa moartea lui Ion Radovici, spiritul sau a inceput sa isi faca aparitia noapte de noapte in jurul conacului in care si-a pus capat zilelor. Una dintre ipoteze ar fi aceea ca Radovici a ales moartea pentru a scapa de suferinta provocata de boala si de a o elibera pe sotia sa de povara de a fi alaturi de un om grav bolnav. O alta supozitie este cea a unei posibile relatii amoroase intre Ana si Constantin Stere inca din timpul casniciei Anei cu Ion Radovici, fapt ce l-a determinat pe acesta sa ia o decizie atat de drastica.
Desi a ales sa plece dintre noi, se pare ca Ion Radovici nu a reusit sa-si gaseasca linistea. Sufletul sau zbuciumat da tarcoale conacului in care a locuit in timpul vietii, luand nastere astfel o impresionanta poveste legata de acel loc.
Sper ca nu v-am speriat foarte tare cu aceasta povestioara, deoarece “Muzeul Memorial Constantin Stere Bucov” este un loc ce merita vizitat. In incinta sa puteti admira obiecte ce au apartinut acestui mare om. Il numesc “mare om”, datorita lucrurilor extraordinare pe care le-a savarsit in timpul vietii, precum si datorita celor pe care le-a lasat in urma.
Om politic, scriitor, jurist, parlamentar, profesor universitar, Constantin Stere si-a pus amprenta inconfundabila pe viata politica romaneasca dintre anii 1892-1936 prin implicarea sa in lupta dusa pentru unirea tuturor romanilor, mai ales pentru unirea Basarabiei cu Romania, acesta fiind de origine basarabeana. Conacul din Parcul Bucov a fost locul sau de suflet, in care atat natura cat si mediul familial i-au oferit suportul necesar conceperii si redactarii romanului sau autobiografic “In preajma revolutiei”, prin care a intrat glorios in cetatea literelor romanesti.
In muzeul ce ii poarta numele puteti vedea obiecte ce au apartinut familiei Stere, donate de catre nora scriitorului Suzana Stere Paleologu, cum ar fi obiecte de mobilier din lemn de nuc; covoare lucrate manual, vechi de peste 200 de ani; o iconita veche de 200 de ani aflata in camera Silviei, fiica lui Constantin Stere din prima casatorie; fotografii cu prietenii apropiati ai scriitorului, nume mari atat din literatura cat si din viata politica; un portret al lui Mihai Viteazul aflat in biroul scriitotului, acesta fiind personajul istoric pe care il admira cel mai mult; un fotografie cu autograf al Gretei Garbo si multe alte lucruri pe care va voi lasa sa le descoperiti singuri.
Sper ca v-am facut curiosi in ceea ce priveste acest muzeu si atunci cand veti dori sa realizati o activitate interesanta sa luati in considerare si varianta efectuarii unei vizite la “Muzeul Memorial Constantin Stere Bucov”si…cine stie…poate veti afla si daca povestea “fantomei de la muzeu” contine o farama de adevar sau este doar o poveste.
Cu multumiri doamnei Daniela Moraru, muzeograf Muzeul Memorial Constantin Stere Bucov
Autor: Alexandra Nicolescu
Student la Universitatea Petrol si Gaze Ploiesti