MIC DICTIONAR al presei prahovene

ARGUMENT

Rubrica aceasta isi propune sa fie ceea ce si titlul ei o indica, dar in conditiile pe care un cotidian le poate oferi. Va cuprinde deci articole, mai scurte sau mai lungi, despre unele publicatii prahovene, de la simple prezentari de cateva randuri pana la micromonografii. Va mai cuprinde si articole consacrate unor ziaristi prahoveni, fie ei veniti din alte parti, dar care au lucrat la noi, fie fii ai acestor meleaguri, care au colaborat sau au condus ziare din alte parti ale tarii.
Cateva observatii prealabile. Continutul si dimensiunile fiecarui articol vor depinde de insemnatatea personajului sau a publicatiei respective, de lungimea perioadei in care a activat, dar si de cantitatea de informatie din domeniu de care am reusit sa dispunem.
Care au fost sursele de informatie? Le amintim, mai intai, pe cele generale, utilizate permanent in aceasta rubrica:
– Publicatiunile periodice romanesti. Descriere bibliografica de Nerva Hodos si Al.Sadi Ionescu. Tom I. Catalog alfabetic (1820-1906). Academia Romana. Bucuresti, Libraria Socec. 1913 XXIV +812 p.
– G.Caliga. Almanahul dictionar al presei din Romania si al celei romanesti de pretutindeni. Bucuresti, Imprimeria Fundatiei Culturale “Principele Carol”. 1926. 180p.
– M.Sevastos. Monografia orasului Ploiesti-Bucuresti. Tiparul Cartea Romaneasca. s.a. (1937). IV+908p+24 f+12 pl.+1h.
– C.M.Rapeanu si N.I.Simache. Contributia la istoricul presei prahovene. Ploiesti, Muzeul de Istorie al judetului Prahova s.a. 115 p.
– Publicatiile periodice romanesti. Tom II (1907-1918) si supliment (1790-1906) de George Baiculescu, Georgeta Raduica si Neonila Onofrei. Academia Romana. Bucuresti. Editura Academiei RSR, 1969, XXIV +870p.
– Publicatíile periodice romanesti. Tom III (1919-1924) de Ileana Stanca Dessa, Dulciu Morarescu, Ioana Patriche, Adriana Raliade si Iliana Sulica. Academia Romana, Bucuresti. Editura Academiei RSR, 1978 – 1096p.
– Marian Chirulescu. Publicatii periodice prahovene (1865-1999). Biblioteca Judeteana “N.Iorga”, Ploiesti, Editura Premier 1999. 203p.
-Paul D.Popescu. Mic dictionar al revistelor ploiestene in volumul “Axioma si lumea ei” (p.3-47), Ploiesti, Editura Premier, 2006, 192 p.
– Publicatii periodice prahovene (1867-2000). Catalog alfabetic de Marian Chirulescu, Oana Dinu si Mihaela Sandu. Ploiesti. Editura Ploiesti Mileniul III. 2008. 266p.
-Const. Dobrescu si Ion C.Petrescu. Viata cotidiana ploiesteana in documente de presa. Ploiesti. Editura Elapsis. 2009. 586p.
Desigur, vor fi folosite si alte lucrari (enciclopedii, dictionare, sinteze, monografii, articole si materiale), dar numai pentru un anumit articol si vor fi citate atunci. Dar cel mai pretios izvor vor fi insesi publicatiile respective.
Fiind vorba despre un dictionar, articolele ar trebui sa fie ordonate alfabetic. Dar, in cazul nostru, cand unele articole de-abia acum se scriu, iar pentru altele suntem chiar in documentare, acest lucru nu este posibil, ordonarea fiind aleatorie.
Mai exista o deosebire fata de celelalte dictionare. In articolele noastre nu ne vom multumi sa dam numai datele strict necesare pentru identificarea publicatiei sau a omului respectiv si fixarea locului pe care l-au ocupat in istoria presei noastre. Vom da detalii, vom analiza cate ceva din continutul publicatiei si chiar vom insera scurte fragmente din reportaje, articole de idei sau lucrari literare. In medalioane, nu ne vom referi numai la activitatea de publicist a persoanei respective, ci si la alte profesiuni, preocupari, opere ale ei.
Ca in orice dictionar, vom face multe trimiteri. Atunci cand intr-un articol ne vom referi la o publicatie, la o tipografie, la o editura, la o institutie sau la o persoana despre care s-a scris sau se va scrie in rubrica, numele acesteia va fi scris cu majuscule si subliniat.
Cum credem ca va fi de folos aceasta rubrica? Desigur, in primul rand ca un alt mod de a cunoaste trecutul local, fie cum se oglindeste el in paginile ziarelor si ale revistelor, fie prin insasi evocarea acestora, cu istoria lor si a oamenilor care le-au facut. De asemenea, ea va rotunji imaginea noastra asupra culturii prahovene, presa fiind o componenta importanta a acesteia. Cei care – institutii sau cercetatori – ar voi sa foloseasca rubrica pentru documentare, ca sa-si gaseasca usor informatia de care au nevoie, ar fi suficient sa xeroxeze aceste articole si sa le ordoneze apoi strict alfabetic.
Ilustrarea s-a facut, atunci cand a fost posibil, cu frontispicii, facsimile din periodicele prezentate sau portrete ale unor publicisti.
Desigur, ne-a fost greu sa ne hotaram cu care publicatie si cu care publicisti sa incepem. Am fost tentati sa acordam primul loc seriilor vechi ale ziarului Prahova, cel care poarta numele judetului. Doua lucruri ne-au facut sa ne schimbam optiunea. In primul rand, ar fi trebuit sa intarziem debutul rubricii noastre, avand de cercetat un mare numar de exemplare din colectia acestui ziar.
In al doilea rand, in momentul cand autorul acestor randuri concepea rubrica de fata, era sub impresia editiei a XII-a a Simpozionului National “Timpul si omul” – organizata de Muzeul Ceasului si si-a amintit de revista editata cu acest prilej – “CRONOS 2000″.
Autorul nu spera sa termine acest dictionar, dar, creand un model si o metodologie, spera ca se vor gasi amatori sa-l continue, atunci cand el va lasa condeiul din mana.
Paul D.POPESCU

Detalii in Ziarul Prahova

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.