Deschiderea Muzeului „Conacul Pană Filipescu”

Deschiderea Muzeului „Conacul Pană Filipescu”

Conacul Pană Filipescu, bijuterie a stilului tradiţional românesc, a rezistat peste veacuri, a depãșit toate vicisitudinile posibil distructive și din anul 1990, devenit domeniu public al judeţului Prahova, a intrat în administrarea Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova.
Important monument istoric, amplasat pe Drumul Voievozilor, conacul, exemplar remarcabil al arhitecturii civile, a fost restaurat cu fonduri nerambursabile, sub egida Consiliului Judeţean Prahova prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, în scopul organizãrii unui muzeu cu tematicã medievalã.
Începând de marţi, 24 mai 2016, ora 13, prin vernisarea expoziţiei permanente a Muzeului „Conacul Panã Filipescu”, peisajul muzeal prahovean și naţional, circuitele turistice și culturale vor beneficia de un obiectiv specific, ilustrator și valorificator al moștenirii cantacuzine din judeţul Prahova, al patrimoniului mobil, documente, cãrţi vechi, artã plasticã și decorativã, piese și utilaje de tip gospodãresc deţinut de Muzeul Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova.
Începând cu data de 25 mai 2016 Muzeul ”Conacul Panã Filipescu” din comuna Filipeștii de Târg, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova, poate fi vizitat de marţi pânã duminicã în intervalul orar 9-17, potrivit unui comunicat al instituţiei de cultură.
De la sfârșitul secolului al XVI -lea și pânã în prima jumãtate a secolului al XVIII -lea, familia Cantacuzino a dominat politica internã și externã a Ţãrii Românești fiind „un mãnunchi de familii; toţi cu aceeași origine ilustrã, cu tradiţii comune”, „nu se cunoaște o familie, dupã Basarabi, care sã fi dat ţãrii mai mulţi bãrbaţi de stat …într-un timp atât de îndelungat”.
Cantacuzinii au edificat, de-a lungul perioadei medievale, pe teritoriul actualului judeţ Prahova, ctitorii laice și ecleziastice, sau au înobilat, prin înrudire, ctitorii construite de marii boieri locali. În preajma anului 1650 tânãra familie boiereascã, rezultatã din cãsãtoria marelui logofãt Panã Filipescu cu Marica, fiica postelnicului Constantin Cantacuzino, construiește la micã distanţã de palatul postelnicului, pe actualul teritoriu al comunei Filipeștii de Târg, conacul „Panã Filipescu”.

Monica BOSTAN

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.