Moluşte la expoziţie, la Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii

Moluşte la expoziţie, la Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii

Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova a organizat astăzi, 7 aprilie, la ora 11.00, vernisajul expoziţiei „Moluştele în viaţa oamenilor”.
Expoziţia aduce în atenţia publicului aceste minunate creaţii ale naturii, care au fascinat, de-a lungul vremii, prin diversitatea şi complexitatea formelor, au stimulat idei artistice în pictură, sculptură şi arhitectură. Moluştele au reprezentat o reală sursă de sidef şi perle, dar şi de hrană, au fost utilizate în medicină şi cosmetică şi au fost considerate, mereu, un domeniu de studiu interesant pentru cercetători şi colecţionari. „Moluştele în viaţa oamenilor” prezintă punctele de intersecţie dintre aceste reprezentante ale regnului animal de „ieri”, de „azi” şi, probabil, de „mâine” şi omul dornic mereu de cunoaştere.
În cadrul expoziţiei vizitatorii pot admira specii exotice deosebite de moluşte, din patrimoniul Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova. Publicul vizitator are acum ocazia să afle lucruri extrem de interesante şi să observe specia comestibilă Syrinx, cel mai mare melc, Charonia una dintre speciile folosite ca tub sonor, Cypraea tygris – ghiocul, şi Cypraea monetta – melcul ban, dar şi celebra Pecten maximus – scoica Saint Jack – delicatesă culinară.
Publicul poate admira, de asemenea, specia producătoare de perle de cultură Hyriopsis, dar şi cochilia de Haliotis – melc cu un strat generos de sidef, dar şi cochilia de Nautilus – din grupul caracatiţelor cu astfel de învelişuri, Cochilia de Chicoreus – melcul de purpură, cochilii de melci toxici din genul Conus dar şi Lambis, Strombus, Cypraecassis, moluşte ale căror cochilii au reprezentat teme de pictură sau sculptură începând cu arta rupestră, au fost modele de inspiraţie în Art Nouveau şi fascinează ca subiecte în lucrările artiştilor de azi.

Monica BOSTAN

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.