Uiți tot ce voiai să spui, simți un nod în gât și palmele ți se umezesc … dacă și ție ți se întâmplă asta atunci când trebuie să vorbești în fața mai multor oameni, află că nu ești singurul. Multe persoane se confruntă cu teama de a vorbi în public. Cu toate acestea, frica este firească și omenească. Nu este deloc ceva de care să îți fie rușine. Trebuie, însă, luată în serios.
Aceste emoții de frică și de îngrijorare de dinaintea unui discurs pot transforma pe oricine în stană de piatră, devenind astfel incapabil să vorbească fie și pentru câteva minute. Chiar daca majoritatea ne-am dori să scăpăm de emoțiile pe care le simțim înainte de a vorbi in public, nu le putem înlătura, ele sunt o parte specifică a naturii umane.
Totuși, ce anume ne face să ne pierdem controlul și puterea asupra propriei noastre persoane atunci când vorbim în public? Ei bine, nimic altceva decât faptul că nu știm cum să ne gestionăm emoțiile. A controla o emoție nu înseamnă a o ascunde sub preș, ci a o echilibra în funcție de situația în care a apărut.
Pentru că la un moment dat vom fi nevoiți să vorbim în public, hai să vedem cum facem să trecem peste această teamă, nu înainte de a identifica blocajele și barierele pe care trebuie sa le înlăturăm:
– teama de a fi criticat
– teama de a te face de râs
– teama de a uita discursul
– teama de a greși
– teama de a fi neinteresant
– teama de a te confrunta cu participanți dificili
– teama de feedback negativ
– reticența la schimbare
– comparația cu alții
– o pregatire precară
Din fericire, tuturor acestora le putem face față adoptând atitudinea corectă și luptând pentru a transforma o serie de obiceiuri ale încrederii în sine în a doua noastră natură. Fă așadar tot ce ține de tine pentru a-ți învinge teama, nu te mai compara cu alții, acceptă că a greși este natural și relaxează-te.
Vei descoperi astfel, odată ce ți-ai invins teama, că vorbind în public ai mai multă încredere in tine și îți dezvolți abilitați de leadership, te ajută să îți dezvolți un stil personal de a comunica, poți fi autentic , îți vei îmbunătăți limbajul non-verbal , îndrăznești să te expui, deci îți îmbunătățești imaginea , dar și că, pur și simplu, este distractiv .
Nimic nu poate înlocui experiența propriu-zisă de a vorbi în public și de a constata ca nu este chiar atât de rău, precum și că poți evolua câte puțin cu fiecare discurs pe care îl ții. Ca vorbitor in public ai mereu emoții, însă acest trac trebuie învins astfel încât să poți îmbrățișa posibilitățile care trec pe lângă tine acum.
La început, vorbitul în public pare de-a dreptul imposibil, apoi e foarte complicat, dar devine posibil , ulterior îți vine tot mai ușor să ții un discurs, iar în final totul vine de la sine și este foarte plăcut.
Îmi amintesc de mine și de tracul pe care îl aveam atunci când am fost nevoită să țin un discurs în fața oamenilor pentru prima oară. Mă văd în acele momente și îmi spun ca nu este posibilă o asemenea diferență, în comparație cu acum. Ce este acea energie pe care o am atunci când vorbesc în public? Acea energie este emoția în fața necunoscutului, pe care o accept și pe care încep să o stăpânesc, așa cum o vei putea face și tu, câtă vreme îți dorești cu adevărat să stăpânești știința și arta vorbitului în public!
Florentina Pîrvu este elevă a Colegiului „Constantin Brancoveanu” Urlați și a participant la Cursului de Vorbit în Public pentru liceeni, „Keep Calm and Speak in Public”, organizat în parteneriat de către Fundația Comunitară Prahova și OMV Petrom. Acum Florentina este membră a Clubului de Vorbit în Public care se se întâlnește lunar în colegiul din care face parte.