Periplu prin muzeele Ploieştiului

Reţeaua muzeală din judeţul nostru are în componenţa sa lăcaşuri de cultură deosebit de frumoase, care adăpostesc exponate de mare valoare.
Dintre acestea vorbim de  Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, dar şi de secţiile sale dedicate „poetului necuvintelor”, Nichita Stănescu, „Casa de târgoveţ din secolele al XVIII-lea –al XIXlea” sau muzeul „ I.L.Caragiale”.
Printre exponatele valoroase din patrimoniul Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova amintim, astăzi, de sceptrul-pumnal din sec. al XVII-lea, care a aparţinut regelui Poloniei, Ioan al III-lea Sobieski ( 1674-1696), şi tabloul spătarului Mihail Cantacuzino, care poartă semnătura pictorului Theodor Aman.
„Sceptrul–pumnal este un exponat cu adevărat interesant, întreaga sa suprafaţă fiind acoperită cu o bogată şi rafinată sculptură în fildeş. În partea superioară este înrcrustată stema Uniunii statale Polono-Lituaniene, iar în registrele inferioare, în patru medalioane ovale, chipurile regilor poloni, predecesori ai lui Sobieski”, ne-a spus Adrian Stan, muzeograf. Piesa datează din secolul al XVII-lea şi a fost dăruită hatmanului moldovean Dumitrache Caragea. Sceptrul-pumnal s-a păstrat în familia hatmanului timp de trei secole, până în momentul achiziţionării lui de către profesorul Nicolae Simache, pe vremea când acesta era directorul  muzeului.
Tabloul realizat de pictorul Theodor Aman în 1862 este un portret-figură întreagă, care îl înfăţişează pe spătarul Mihail Cantacuzino (1640-1716), fondatorul Spitalului Colţea din Bucureşti. Acest tablou a fost pictat în urma unei comenzi venite din partea Eforiei Spitalelor Civile (instituţie care administra spitalele din România, în acea epocă).
Cununa lui Nichita
Una dintre cele mai valoroase piese din patrimoniul muzeului „Nichita Stănescu”, secţie a Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova, este cununa de aur primită de poet la Festivalul de poezie de la Struga, din Macedonia. „Piesa este din argint aurit, dar valoarea sa este foarte mare, având în vedere contextul în care poetul a obţinut acest premiu. Festivalul este unul dintre cele mai importante, laureaţii de aici obţinând peste ani şi premiul Nobel pentru literatură”, ne-a mărturisit Carmen Guef, muzeograf.
Icoana în ulei
 „Casa Hagi Prodan” sau „Casa de târgoveţ” deţine în patrimoniul său o icoană de mari dimensiuni, lucrată în ulei pe pânză, adusă de Hagi Prodan de la Ierusalim. „Marginal sunt zugrăvite lucrări din Vechiul şi Noul Testament, iar central regăsim episoade din viaţa lui Isus, a apostolilor şi a Maicii Domnului, icoana datând din 1819”, ne-a spus Mihaela Ioniţă, muzeograf.
La muzeul „I.L.Caragiale” găsim, printre exponate, foaia matricolă a scriitorului, din vremea când acesta era elev la Ploieşti.
Monica BOSTAN
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.