Instructor de viaţă independentă

Costin Dumitru avea 14 ani când a fost ţintuit într-un scaun cu rotile, în urma unui accident. Acum este instructor de viaţă independentă la Fundaţia Motivation România, dar a înţeles de mult că trebuie să meargă mai departe, în ciuda accidentului nefericit care i-a schimbat destinul.
„Totul a început cînd aveam 14 ani. Am suferit un accident în timp ce înotam în râul Ialomiţa şi am rămas paralizat. A urmat pentru mine o perioadă foarte grea. Mă izolasem în casă şi nu coboram decât pentru a merge la frizer. Până într-o zi când le-am spus părinţilor că vreau să merg mai departe la şcoală”, îşi începe Costin povestea.
A urmat clasa a opta mergând zi de zi la şcoală, apoi Colegiul Tehnic „Lazăr Edeleanu”. Costin şi-a dat seama că învăţând poţi face foarte multe lucruri. Şi atunci nu s-a oprit, ci a mers mai departe.
A absolvit Facultatea de Contabilitate şi Informatică de gestiune, din cadrul Universităţii „Spiru Haret”, din Bucureşti.
„Au fost situaţii când colegii sau profesorii aveau un anumit comportament, atunci când mă vedeau. Dar, având sprijinul familiei, am reuşit să depăşesc acele momente. Deseori, cei care avem astfel de probleme ne confruntăm, aş zice, şi de bariere de natură arhitecturală, având în vedere că accesul în locurile publice nu ne este posibil, din cauza lipsei rampelor speciale”, a continuat Costin.
De câteva luni, conduce şi o maşină adaptată nevoilor sale, astfel încât deplasarea îi este mult mai uşoară. Şi chiar avea nevoie, pentru că, acum, activează ca instructor de viaţă independentă, în cadrul Fundaţiei Motivation România. „Prin activitatea pe care o desfăşor în cadrul fundaţiei, lucrez cu oameni cu probleme asemeni mie. Împreună cu colegii mei îi scoatem din casă oferindu-le fotolii rulante, îi învăţăm să le utilizeze, le oferim seminarii de informare, dar şi tabere de instruire. Dar, mai ales încerc să le explic tuturor că viaţa nu se opreşte în clipa în care ai un accident care te poate imobiliza. Orice problemă are o rezolvare”, ne spune cu zâmbetul pe buze Costin.
Răspunsul pe care Costin îl dă mereu zâmbind, când este întrebat cum se descurcă: „fac ceea ce face orice om normal: trăiesc”.
Monica BOSTAN
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.