Olimpiada Europeana de Matematica organizata la Busteni

Olimpiada Europeana de Matematica organizata la Busteni

premiiSocietatea de Științe Matematice din România (SSMR), în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, în parteneriat cu Societatea de Ştiinţe Matematice din România (SSMR), Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova şi Primăria Buşteni organizează, în perioada 10-16 aprilie 2016, la Buşteni, a V-a ediţie a Olimpiadei Europene de Matematică pentru Fete/European Girls’ Mathematical Olympiad (EGMO). La competiţia găzduită de Româna vor participa 150 de eleve (cu vârsta de până în 20 de ani), reprezentând 39 de ţări.
Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete este un concurs internaţional de matematică, similar ca nivel de dificultate şi formulă de desfăşurare cu Olimpiada Internaţională de Matematică. Obiectivul declarat al concursului, conform site-ului oficial, îl reprezintă impulsionarea şi motivarea elevelor să îşi urmeze pasiunea pentru matematică: „EGMO îşi propune să creeze un spaţiu în care fetele să aibă ocazia să-şi valorifice pontenţialul şi talentul matematic, pe o scenă internaţională şi, astfel să fie încurajate să ia în considerare dezvoltarea de cariere, în aceste domenii.”
Prima ediţie a acestei competiţii s-a desfăşurat la Londra, în 2012, la iniţiativa Societăţii Britanice de Matematică. Olimpiadele următoare au avut loc în Luxemburg (2013), Turcia (2014) şi Belarus (2015), de fiecare înregistrându-se o prezenţă numeroasă (peste 30 de ţări).
Echipa României a avut rezultate deosebite la toate cele patru participări, remarcându-se în special prin Simona Diaconu, care a cucerit patru medalii de aur şi ocupă locul I în Hall of Fame-ul olimpiadei.
Programul detaliat al EGMO 2016: http://egmo.ssmr.ro/program.
Subliniem rezultatele excepționale obținute de echipa României la toate cele patru olimpiade desfășurate până acum și, în mod deosebit, al elevei Simona Diaconu, cu patru medalii de aur și pe locul întâi pe Hall of Fame al competiției. De asemenea, anul trecut, Simona a mai obținut medalie de argint la Olimpiada Balcanică de Matematică și medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică, fiind fata cu cel mai mare punctaj din istoria Olimpiadei Internaționale și singura fată din echipa lotului olimpic național. Din toamna anului trecut, Simona studiază la Universitatea Princeton.
Sponsori și parteneri sunt: G-research, sponsor principal, Senatul României, Universitatea Politehnica din București, Microsoft România, Vodafone România, Google, Canon, Eurocom, Toyota, Clay Mathematics Institute, Jane Street, MyKoolio, P.A.B. România, Aeroportul Internațional Henri Coandă București, Fundația Cultural Umanitară SO.SI.SE.SA., Tymbark, Fundația Alexandrion, Asociația pentru Inițiativă și Dezvoltare Continuă.
.
Parteneri media: TVR, Radio România, Radio România Actualități, Digi24, Revista Cutezătorii.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.