Oferta curs in Ploiesti – Responsabilul cu protectia datelor cu caracter personal

Oferta curs in Ploiesti –  Responsabilul cu protectia datelor cu caracter personal

Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul General privind Protecția Datelor) urmează să fie pus direct în aplicare în toate statele membre ale Uniunii Europene începând cu data de 25 mai 2018.

Respectarea prevederilor regulamentului este obligatorie atat pentru institutii publice cat si pentru agenti ecomici.

Un element de noutate pe care acest act normativ european îl aduce în peisajul juridic românesc îl reprezintă instituirea obligativității desemnării la nivelul operatorului sau persoanei împuternicite de operator, în anumite cazuri, a unui responsabil cu protecția datelor.

Cine poate îndeplini funcția de responsabil cu protecția datelor?

Articolul 37 alin. 5 din Regulamentul UE 2016/679 stabilește ca responsabilul cu protecția datelor să fie ”desemnat pe baza calităţilor profesionale şi, în special, a cunoştinţelor de specialitate în dreptul şi practicile din domeniul protecţiei datelor, precum şi pe baza capacităţii de a îndeplini sarcinile prevăzute la articolul 39.”

Trebuie să aibă anumite calități profesionale, astfel:

experiență în legislația și practicile de protecție a datelor la nivel național și european, precum și o înțelegere adecvată a RGPD;

nivelul necesar de cunoștințe în  domeniul protecției  datelor în funcție de operațiunile de prelucrare a datelor efectuate și de nivelul de protecție necesar pentru datele cu caracter personal prelucrate;

să înțeleagă operațiunile de prelucrare efectuate, precum și sistemele de informații și necesitățile de securitate și protecție a datelor prelucrate de operator;

în cazul unei autorități sau instituții publice, responsabilul cu protecția datelor trebuie să dețină, de asemenea, cunoștințe privind reglementările legale referitoare la organizarea și funcționarea acestora, precum și a procedurilor interne administrative ce vizează desfășurarea activității.

Asociatia pentru Initiativa si Dezvoltare Continua vine in intampinarea nevoilor tuturor persoanelor fizice sau juridice interesate cu oportunitatea formarii in Ploiesti ca responsabil cu protecția datelor.

Tematica va cuprinde, fara a se limita, urmatoarele:

  1. Ce este si cum se intocmeste Regulamentul privind protecția datelor.
  2. Ce înseamnă prelucrarea datelor cu caracter personal?
  3. Cine poate să tragă la răspundere operatorii de date personale?
  4. Care sunt sanciunile penale, civile si administrative?
  5. Care sunt cele trei lucruri importante pe care operatorii de date cu caracter personal le au de facut in perioada imediat urmatoare?
  6. Care sunt sarcinile responsabilului cu protecția datelor?
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.