O noua expozitie de pictura la Muzeul de Arta

Pasionații de artă din Ploiești au un nou motiv de bucurie. Pe 26 octombrie  a fost vernisată expoziția Taberei Internaționale de Creație „Ruxandra Ionescu”, la Muzeul Județean de Artă „Ion Ionescu-Quintus”. Puteți vizita muzeul de marți până duminică, între 9 și 17.

Tabăra, ajunsă la a doua ediție, a fost organizată în această vară, la Cornu. Au participat 11 pictori, care au cinstit, astfel, memoria regretatei directoare a instituției ploieștene, Roxana Ionescu. Pe lângă artiști consacrați, ca Iurie Matei (Republica Moldova), Marcin Bialas și Barbara Tytko (Polonia), Marilena Gheorghiță, Sterică Bădălan, George Mircea, Valter Paraschivescu, la Cornu au pictat și tinerii basarabeni Maria Andon, Valentin Cebotari și Dimitri Murahovschi.

Diferențele de proveniență a artiștilor și de viziune asupra artei și-au pus amprenta asupra lucrărilor. Varietatea de teme și de stiluri folosite surprind privitorul, într-un mod plăcut. Dacă Maria Andon, George Mircea și Marcin Bialas și Barbara Tytko preferă o cromatică bogată și ecouri expresioniste, Valentin Cebotari, Iurie Matei și Dimitri Murahovschi preferă suprarealismul. Valter Paraschivescu, Sterică Bădălan și Marilena Ghiorghiță au folosit peisajele de la Cornu ca sursă primară de inspirație și le-au înfățișat în manieră cezaniană, realistă și respectiv, impresionistă.

Privită în ansamblu, expoziția este o reușită, chiar dacă nu are un caracter unitar, în ce privește stilul sau tematica. Totuși, la nivel valoric, tinerii invitați s-au ridicat la nivelul artiștilor consacrați. Pe scurt, o expoziție care merită vazută!

 

Gheorghe Marian Neguțu

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.