Mediul privat le-a oferit elevilor din Brebu un „cadou” cu efecte pe termen lung

Mediul privat le-a oferit elevilor din Brebu un „cadou” cu efecte pe termen lung

Elevii Școlii Gimnaziale ”Matei Basarab” din Brebu se bucură, începând din această lună, de un nou laborator de informatică, dotat cu 10 desktop-uri licențiate și scaune. Investiția a fost realizată de companii de mediul privat care și-au propus asigurarea unor condiții decente de dezvoltare prin educație, sprijinind instituții de învățământ în zonele defavorizate. Școala din Brebu a fost aleasă în urma unei selecții la care au participat 20 de unități de învățământ prahovene.

Inițiatorul proiectului este RoStar, însă și alte companii, precum Bilka, Lotus Ceramicas, Policolor și Velux au răspuns afirmativ acestui demers umanitar care se desfășoară sub sloganul „Copiii noștri merită să-și trăiască frumos anii de școală!”.  Scopul practic al acestei campanii este să sprijine în următorii ani cât mai multe instituții de învăţământ din întreagă țară, fiecare companie-partener contribuind cu produse și servicii proprii. În momentul punerii pe picioare al acestui proiect, companiile private au avut în vedere și cifrele îngrijorătoare raportate, de-a lungul timpului, de vectorii din Educație, conform cărora, numărul elevilor a scăzut cu peste 30% de la Revoluție încoace, 19% (adică 50,000 copii anual) renunțând la studii și mai puțin de 50% absolvind examenul de bacalaureat. Oficial, astăzi 42% dintre elevi sunt analfabeți funcțional și social. Potrivit testării PISA, realizată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), rezultatele elevilor noștri sunt în scădere la toate cele 3 discipline (matematică, știință și citire), clasându-ne astfel la coada Europei. Iar una dintre principalele cauze este chiar situația în care se află sistemul de învățământ, care nu le facilitează condițiile necesare pentru a face performanță.

Deoarece școlile din micile localități nu beneficiază de aproape niciun suport material, RoStar & Partenerii se vor concentra pe aceste zone defavorizate. În luna octombrie au fost contactate peste 20 instituții de învățământ din județul Prahova, în final fiind aleasă Școala Gimnazială ”Matei Basarab” din comuna Brebu, care are, datorită acestei campanii, un laborator nou de Informatică, dotat după noile standarde.

„Am auzit de atâtea ori cum se dă vina pe ‚scoală’ și nivelul scăzut de educație, dar și de lipsa investițiilor atât de necesare, încât am hotărât să facem ceva în acest sens, mai ales că cei mai fideli consumatori ai produselor noastre sunt chiar copiii. Ei merită tot ce e mai bun! Așa că am pornit la drum într-o aventură căreia îi vom dedica mult timp și resurse, însă o vom face cu tot dragul. Mai ales că, iată, ni s-au alăturat prompt primele companii, cărora, cu siguranță, li se vor adauga și altele”, a precizat Sait Mehmet Bulut, Managing Director RoStar.

Demersul a fost bine primit de către cadrele didactice, dar și de către elevii care sunt principalii beneficiari ai inițiativei amintite mai sus.

„Școlii noastre și nu numai, din păcate, îi lipsesc multe facilități extrem de necesare pentru un proces corespunzător de educare a tinerilor. Școli din întreaga țară au nevoie de dotări elementare, pentru ca elevii să fie în siguranță și să se bucure de condiții civilizate pentru a se dezvolta. Însă toate au un început iar noi ne bucurăm că mediul privat ne sare în ajutor”, a declarat Viorel Codarcea, directorul Școlii Gimnaziale ”Matei Basarab” din Brebu.

Următoarea școală care va fi renovată în următoarea perioadă va fi aleasă în județul Călărași.

Text: Liliana Maxim Minculescu

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.