„Exorcistul”

„Exorcistul”

Aşa cum v -am obişnuit vă vom adresa în fiecare zi o invitaţie la lectură, graţie inimosului colectiv al Bibliotecii Judeţene “Nicolae Iorga”, care continuă astfel, ceea ce Profesorul Nicolae Boaru a clădit atâţia ani :”Dragul de carte!” Astăzi vă propunem: „Exorcistul”, de William Peter Blatty.

Lectură plăcută!

Monica BOSTAN          

 

Cel mai infricosator roman care a fost scris vreodata!

Plinã de suspans, aceastã cartea fost inspiratã de un caz de posesie demonicã pentru rezolvarea cãruia s-a apelat la exorcizare.

Regan este o fatã de 11 ani care locuieste cu mama ei, actrita Chris MacNeil, de care e foarte apropiatã. Cu ajutorul unei planse Quija îsi face un nou prieten, cãpitanul Howdy. Dar lucruri ciudate încep sã se petreacã – face pe ea, are cosmaruri înfricosãtoare, aude zgomote în camerã, iar patul îi este zgâltâit.

Lui Chris, toate astea i se par toane de copil care se resimte în urma divortului pãrintilor. Dar simptomele lui Regan se înrãutãtesc, iar Chris începe sã-si facã griji. Treptat, acele probleme mai curând jenante
devin adevãrate episoade psihotice. O duce pe fatã la doctori – simptomele pãrând a indica o tumoare cranianã –, dar se pare cã nu existã nici o cauzã fizicã. În curând, Regan este încuiatã în camerã, legata de pat si tinutã departe de ochii lumii.

Chris ajunge la concluzia cã este necesarã o exorcizare, dar preotul parohiei refuzã, deoarece nu crede în demoni. În ele din urmã, dupã ce agentul lui Chris moare în conditii misterioase, intervin alti doi preoti, iar fata e eliberatã, dar pretul este o altã viatã.

Este, probabil, cel mai popular roman horror modern, un adevãrat fenomen literar, dar si una dintre cele mai înfricosãtoare si controversate cãrti scrise vreodatã.

Despre autor:

William Peter Blatty este scriitor si producãtor de filme. A obtinut masteratul în literatura englezã la Universitatea GeorgeWashington. A intrat în United States Air Force, unde a devenit seful Diviziei de rãzboi psihologic. Pãrãseste apoi USAF si intrã în USIA (Agentia de Informatii a Statelor Unite), lucrând ca editor în Beirut, Liban. În aceastã perioadã începe sã scrie, primul roman fiind influentat de perioada petrecutã în USAF, Încotro e Mecca, Jack?

Urmãtoarele romane si scenarii au fost comedii si satire. Exorcistul, publicat în 1971, este primul roman horror al lui Blatty, acesta scriindu-l într-o micutã cabanã pe care a închiriat-o dupã moartea mamei sale, fiind cuprins de o profundã depresie.

Filmul realizat dupã acest roman a fost nominalizat de zece ori pentru Premiul Academiei.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.