Calitatile unui asistent social pentru batrani

 

Atunci cand vine vorba despre batrani, suntem de multe ori pusi in situatia de a le asigura ingrijirea lor, si pe cea mai buna. Ca urmare a faptului ca suntem tot mai ocupati si cum lista lucrurilor “de facut” nu se termina niciodata, se pare ca solutia fireasca ar fi cea a angajarii unui asistent social.

Angajarea unui asistent social pentru batrani este o optiune importanta dar este si o decizie care trebuie cantarita pe masura. Pe de o parte pentru ca alegerea asistentului social este o decizie comuna a membrilor familiei si asupra careia reflecta cu totii, si pe de alta parte, pentru ca angajarea asistentului social “perfect” nu este tocmai usor de realizat.

Pentru a simplifica procesul si pentru a stabili cateva reguli, facem un rezumat al celor mai importante calitati ale unui asistent social pentru ingrijirea unui batran.

In primul rand, evaluati care sunt nevoile persoanei batrane. Dintr-un interviu de angajare sau o discutie informala trebuie sa reiasa ca asistentul social are toate abilitatile necesare pentru a-si indeplini sarcinile, fie ca este vorba de cumparaturi, intretinere, ajutor in deplasare etc. Fii onest in etapa de interviu astfel incat asistentul social sa fie perfect informat si de acord sa aiba grija de batranul in nevoie.

In al doilea rand, o personalitate placuta este “un must-have” pentru un asistent social. Angajarea unui asistent social care nu are calitatile necesare sa devina o persoana adaptabila si sensibila pentru a avea grija de un batran va cauza probleme serioase nu numai pentru persoana asistata, ci si pentru persoanele din viata sa. Este nevoie de timp, dar pe viitor va insemna timp bine gestionat pentru a face o cercetare amanuntita. Intreaba clar care sunt capacitatile asistentului social si interesul pe care il manifesta pentru a ingriji o persoana batrana.

Un alt aspect important este factorul “rabdare”. O persoana batrana poate fi nefericita si “in toane”, insa trebuie inteles ca dainuie o anxietate pe umerii lor pentru ca simt ca isi pierd independenta si capacitatea de a avea grija de ei insisi. De asemenea, batranii pot avea probleme in comunicarea nevoilor fata de ceilalti. Un asistent social trebuie nu numai sa stie sa asculte, ci sa fie suficient de implicat sa il asiste pe cel batran atunci cand are nevoie.

In final, e bine sa retinem ca angajarea unui asistent social presupune asigurarea confortului, fericirii si bunastarii unui batran.

Sursa foto: frontlinegcm.com

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.