Muzeul Ceasului va fi restaurat cu bani europeni

Muzeul Ceasului, unic în reţeaua muzeelor din România, şi-a deschis porţile în anul 1963, întro sală a Palatului Culturii din Ploieşti, prin grija profesorului Nicolae Simache, director al Muzeului de Istorie între anii 1954-1971. ceas cu apa
Ulterior, colecţia de ceasornice a fost adusă într-o clădire construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, care a aparţinut lui Luca Elefterescu, cunoscut politician conservator în primele decenii ale secolului al XX-lea, în mai multe rânduri prefect al judeţului Prahova. Cei care trec pragul acestui muzeu au ocazia să urmărească evoluţia mijloacelor de măsurare a timpului, de la primele „ceasuri” -cadranele solare, ceasurile arzătoare, cu apă (schiţa ceasului cu apa preluată din d`Horologerie Ancienne) sau cu nisip-, până la ceasornicele mecanice „antice” şi cele moderne.
Minunate lucrări de orologerie sunt adeseori nu numai opera unor vestiţi meşteri ceasornicari, ci şi a oamenilor de artă, care au contribuit la prezentarea lor cât mai atrăgătoare, creând adevărate stiluri.  Printre cele mai vechi piese din colecţie menţionăm pendulele tip tabernacol şi cele Renaissance, realizate în bronz aurit, gravate sau tăiate, uneori cu cadrane emailate.
Cel mai vechi ceasornic, datat 1562, atestă, în plus, îmbinarea preocupărilor pentru calcularea timpului cu cele privind astronomia, fiind prevăzut cu cadrane astronomice.

Vineri, 27 iulie 2012, Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, împreună cu directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Liviu Muşat, au semnat contractul de finanţare pentru proiectul “Restaurarea şi Modernizarea Muzeului Ceasului „Nicolae Simache”, Ploieşti”.

Scopul proiectului este restaurarea şi consolidarea Muzeului Ceasului, monument de arhitectura naţională şi universală. Se urmăreşte, astfel, aducerea acestui muzeu la standardele europene, precum şi creşterea numarului de vizitatori.

Durata de implementare este de 36 de luni, din care 32 de luni sunt de executie.

Proiectul a fost promovat pe axa prioritară 1  „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor poli urbani de creştere „, domeniu major de intervenţie 1.1  „Planuri integrate de dezvoltare urbană”, sub domeniul  „Ploi urbani de creştere „.

Contractul de finanţare  are o valoare totala de 7.949.234,58 lei iar contribuţia Consiliului Judeţean Prahova este de 297.418,56 lei.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.