„Ziua Limbii Române”, sărbătorită la Muzeul „I.L.Caragiale”

„Ziua Limbii Române”, sărbătorită la Muzeul „I.L.Caragiale”

Astăzi, Muzeul „I.L.Caragiale”, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, a sărbătorit „Ziua Limbii Române”.

Sărbătoarea Limbii Române este consfiinţită, promovată şi susţinută prin Legea nr.53/2013a Parlamentului României. Această zi are drept începuturi un moment crucial din istoria recentă a Republicii Moldova, din anul 1989, când limba românăa fost declarată limbă de stat şi s-a revenit la grafia latină. După proclamarea independenţei de stat a Republicii Moldova ( 27august 1991), „limba noastră cea română”, cum a numit-o poetul Grigore Vieru, a fost sărbătorită în fiecare an, la data de 31 august, în mod oficial în Republica Moldova, şi cu ecou pozitiv în România, prin manifestări de recunoştinţă faţă de cei care au contribuit la dăinuirea peste timpa sfintei conştiinţe de neam, a comuniunii de cuget, de credinţă, de limbă şi de simţire românească.

Astfel, în cadrul muzeului s-a evocat personalitatea lui Caragiale, în strânsă legătură cu contribuţia sa la dezvoltarea limbii române.  Alexandu Potecă, elev la Şcoala Gimnazială „Elena Doamna”şi Andra Cîmpeanu, elevă la Şcoala Gimnazială „Sf. Vineri” au recitat poezii din creaţia lui Grigore Vieru. La eveniment au mai participat componenţii trupei de teatru „ArtClub”, de la Club Zonta, din Ploieşti, coordonaţi de ing. Otilia Radu şi înv. Marcela Enache.

Monica BOSTAN

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.