„Vino cu mine ştiu exact unde mergem”

„Vino cu mine ştiu exact unde mergem”

Aşa cum v -am obişnuit vă vom adresa în fiecare zi o invitaţie la lectură, graţie inimosului colectiv al Bibliotecii Judeţene “Nicolae Iorga”, care continuă astfel, ceea ce Profesorul Nicolae Boaru a clădit atâţia ani :”Dragul de carte!” Astăzi vă propunem:„Vino cu mine ştiu exact unde mergem”, de Dan Sociu.

Lectură plăcută!

Monica BOSTAN

Câştigătorul Premiului “Cartea de Poezie a anului 2013” a fost desemnat scriitorul Dan Sociu, pentru volumul „Vino cu mine ştiu exact unde mergem”, Editura Tracus Arte.

Dan Sociu s-a născut la 20 mai 1978, la Botoşani, şi-a făcut studiile gimnaziale şi liceale în localitate, după care a urmat studiile universitare la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, Ştiinţe Politice şi Filologie. A debutat în presa botoşăneană „Gazeta de Botoşani” şi „Intertext”.

A obţinut „Premiul Festivalului romano-canadian de poezie Ronald Gasparic”, după care, în anul 2002, i s-a decernat „Premiul Naţional pentru Poezie Mihai Eminescu” pentru volumul de debut borcane bine legate, bani pentru încă o săptămână.

În anul 2005 publică volumul de versuri cîntece eXcesive, la Editura Cartea Românească, pentru care primeşte „Premiul pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor din Romania”.

În anul 2005, a lucrat ca redactor-şef al ziarului Curierul de Botoşani, publicaţie condusă de ofiţerul american antitero Derrin R. Smith, experienţă care stă la baza romanului URBANCOLIA.

În anul 2006, revista 22, în urma voturilor a peste douăzeci de critici literari, l-a desemnat ca fiind cel mai bun tînăr poet al momentului. În 2007, la „Colocviul Tinerilor Scriitori din Cluj” a fost votat de colegii de generaţie ca fiind cel mai popular tânăr scriitor.

Traduce în 2007 prima antologie în limba română a poeziilor lui Charles Bukowski, Dragostea e un cîine venit din iad, iar în anul 2009 Ţara mlaştină şi alte poeme, o antologie din poeziile lui Seamus Heaney.

A fost invitat de scriitoarea Herta Muller la Literaturfestival Berlin în 2007 şi, la recomandarea lui Mircea Cărtărescu, a obţinut o bursă la Akademie Solitude în 2008.

A participat la lecturi publice în Slovenia, SUA, Cehia, Polonia, Suedia, Austria, Republica Moldova.

În prezent, lucrează ca redactor al Editurii Polirom şi publică în reviste şi ziare româneşti, precum şi în reviste din Austria (Wienzeille), Suedia (Ord & Bild şi Lyrikvännen), Polonia (Lampa), SUA (Circumferince – University of Columbia), Serbia, Spania.

„Dan Sociu este un autor care a învăţat arta de a capta atenţia. Proza sa cea mai banală nu pierde niciodată poezia din vedere. Poezia nu dispare în spatele unor descrieri sau simţăminte de sfârşeală. Dimpotrivă, poetul readuce poezia – aproape pierdută – între lucrurile şi evenimentele cele mai derizorii, groteşti, între nimicurile noastre de zi cu zi. Poezia lui se întâmplă o dată cu viaţa“ scria Grigore Chiper despre poetul care îşi lansează azi, la Bistriţa, cel mai recent volum: „Vino cu mine, ştiu exact unde mergem”

 

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.