„Vieţile pustnicilor Palestinei”

„Vieţile pustnicilor Palestinei”

Aşa cum v -am obişnuit vă vom adresa în fiecare zi o invitaţie la lectură, graţie inimosului colectiv al Bibliotecii Judeţene “Nicolae Iorga”, care continuă astfel, ceea ce Profesorul Nicolae Boaru a clădit atâţia ani :”Dragul de carte!” Astăzi vă propunem: „Vieţile pustnicilor Palestinei”, de Chiril de Schitopolis.

Lectură plăcută!

Monica BOSTAN 

 

Editura Sfântul Nectarie

Ediţie bilingvă. Traducere din limba greacă veche, studiu introductiv şi note  de ieromonah Agapie de la Corbu.

Cyril of Scythopolis (525-559) a fost un călugăr creştin grec, istoriograf al vieţii monahice din Palestina, dar şi din Grecia, ale cărui scrieri au rămas principala sursă de cercetare a vieţii monahice din perioada bizantină.

Ediţia pe care o prezentăm acum este cu adevărat extraordinară, atât prin acribia filologică şi plasticitatea limbajului, cât şi prin prezentarea grafică.

Chiril de Schitopolis este biograful marilor sfinţi ai pustiei palestiniene Eftimie şi Sava, dar şi al altor cinci cuvioşi pustnici din acea vreme. Cartea cuprinde principalul document istoric pentru cunoasterea monahismului palestinian din veacurile V si VI, dar si a evenimentelor bisericesti legate de a doua criză origenistă. Apreciate în lumea savanţilor şi deopotrivă în cea a iubitorilor de frumos şi viaţă duhovnicească, Vietile scrise de Chiril au o mare rigoare istorică, o viziune teologică filocalică şi traditională, precum şi o candoare a exprimării.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.