Vești bune pentru mămicile care urmează să nască și cele aflate în concediul de creștere a copilului!

Vești bune pentru mămicile care urmează să nască și cele aflate în concediul de creștere a copilului!

In Şedinţa de Guvern din data de 22 iunie 2016 a fost aprobată Hotărârea Guvernului pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.52/2011.

pentru-copii_net_0Normele metodologice adoptate în data de 22 iunie 2016, stabilesc procedurile de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului, aplicându-se noilor drepturi care vor fi solicitate după data de 01 iulie 2016.

Schimbările importante privind majorările de cuantum ale beneficiilor se reflectă în faptul că:

  • limita minimă a indemnizației crește la 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, respectiv1.063 lei (1.250 lei reprezintă salariul minim) față de 600 lei, cât este în prezent;
  • limita maximă a indemnizației este eliminată, aceasta urmând să fie calculată la 85% din veniturile nete realizate;
  • stimulentul de inserție se stabileşte la 50% din indemnizația minimă, respectiv va creşte de la 500 lei la 531 lei.

Persoanele aflate în plata indemnizației lunare pentru creşterea copiilor în vârstă de până la 2 ani beneficiază din oficiu de majorarea cuantumului indemnizației. Aceste persoane NU TREBUIE să depună documente suplimentare întrucât majorarea cuantumului indemnizaţiei lunare se va face din oficiu, pe baza documentelor existente la dosar, începând cu dreptul aferent lunii iulie 2016, plata acestor drepturi urmând să se facă în luna august 2016.

Pentru beneficiarii aflaţi în plata indemnizației lunare pentru creşterea copiilor în vârstă de până la 1 an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi cei aflaţi în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, procedura de prelungire/reluare a concediului și a indemnizației aferente, în baza art. III alin.2 din Legea nr. 66 din 2016, se aprobă prin ordin al ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice.

Beneficiarii aflaţi în plata indemnizației lunare pentru creşterea copiilor în vârstă de până la 1 an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi cei aflaţi în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani şi care doresc modificarea opţiunii prin prelungirea/ reluarea concediului şi plata indemnizaţiei lunare vor trebui să depună cerere tip şi acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, care se transmit prin e-mail, poştă sau se depun la sediul Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială Județeană, respectiv a municipiului București, care efectuează plata. Pentru acești beneficiari, majorarea cuantumului indemnizației aferente se face pe baza documentelor depuse inițial.

Pentru persoanele aflate în plata stimulentului de inserţie care nu doresc reluarea indemnizației pentru creșterea copilului, majorarea cuantumului şi prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu handicap, se va face din oficiu.

Ajpis Prahova vă stă la dispozitie cu toate informatiile necesare privind modificarile legislative. Informații suplimentare cu privire la procedurile de acordare, se pot obține de catre beneficiari și de către toate persoanele interesate, accesând adresa: http://www.prahova.prestatiisociale.ro/

De asemenea, vă atașăm  link-urile comunicatelor de presă emise de Agenția Națională Pentru Plăți și Inspecție Socială și de către Ministerul Muncii:

http://www.prestatiisociale.ro/files/comunicat_de%20presa_22_06_2016_.pdf

http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/4491-cp-proceduri-acordare-icc-22062016

(Sursa: comunicat AJPIS Prahova)

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.