Staţiunea Buşteni

Staţiunea Buşteni

Busteni este un oras situat pe Valea Prahovei la poalele Muntilor Bucegi. Altitudinea de 800 de metri la care se afla orasul, este caracterizata de peisaje legendare preferate de turisitii iubitori de munte, care se afla in cautarea unor panorame spectaculoase la baza Caraimanului catre Jepii Mari sau Jepii Mici sau a posibilitatilor de a practica sporturi de iarna in sezonul alb. Statiunea Busteni este vegheata de la inaltime de Crucea de pe Caraiman, o impresionanta structura metalica iluminata noaptea.

Statiunea Busteni are o lungime de 7 km si se intinde de la Vadul Cerbului pana la tunelul sapat in Muntele Muchia Lunga. Fost catun al localitatii Predeal de la inceputul secolului al XIX-lea, existenta Orasului Busteni nu este atestata documentar pana in anul 1782, odata cu ridicareaManastirii Sinaia de catre Spatarul Mihail Cantacuzino. Fabrica de hartie construita in 1882 a fost inceputul dezvoltarii economice care urma sa explodeze odata cu aparitia hotelurilor si a vilelor puse la dispozitia turistilor. Moda schiului a fost adusa de catre turistii straini in anii 1907 – 1908,Partia Kalinderu fiind si acum preferata celor ce practica snowboard, schi sau alte sporturi de iarna. Alte partii existente in statiune sunt Partia Valea GauraPartia Piatra ArsaPartia Valea CerbuluiPartia Babele si Partia Omul. In acelasi timp statiunea dispune de instalatii pentru bai cu plante, dioxid de carbon sau electroterapie si hidroterapie, fiind recomandata celor ce sufera de afectiuni ca neuroastenie, rahitism dar si expuizare intelectuala si fizica. Climatul sau este tonic si curativ, cu aer curat si ozonat, iar izvoarele de apa clorurata, sodica, bogate in calciu, magneziu si hipotonice aduc imbunatatiri considerabile in ceea ce priveste sanatatea turistilor.

Statiunea Busteni mai este denumita si Poarta Bucegilor, datorita pozitiei sale, de aici deschizandu-se numeroase cai de acces in mijlocul muntilor, cele mai deosebite atractii fiind Piatra ArsaJepii Mari si Jepii Mici, ornamentati cu tancuri si varfuri ascutite, Crucea Caraiman, un monument ridicat in cinstea eroilor cazuti in primul razboi mondial si Varful Costila denumit si paradisul alpinistilor.

Masivul Bucegi este caracterizat de formele sale de relief contrastante, repectiv versantul prahovean abrupt si stancos si platoul Bucegilor, un podis inalt cu altitudini cuprinse intre 1.600 – 2.400 metri altitudine. Varietatea florei si a faunei reflecta bogatia naturala a zonei prin existenta unor specii protejate in Romania din Parcul National Bucegi cu trei etaje (etajul montan superior, etajul alpin si etajul alpin inferion) ce gazduiesc totodata cabane si refugii de o calitate impresionanta.

Statiunea Busteni face legatura Jepilor MariJepilor Mici si a Pietrei Caraiman cu Platoul Bucegi prin intremediul unei telecabine, ce parcurge cel mai lung traseu din tara. Muntii Sorica,Zamora si Cumpatu strajuiesc statiunea cu pantele sale line si acoperite cu pasuni sau paduri de foioase si conifere, fiind si locul unde Raul Prahova se intalneste cu paraiele Valea Cerbului siValea Alba. Din Busteni se poate observa creasta Bucsoiului ce duce la Varful Omul, apoi urmeaza spre sud Valea CerbuluiMuntele CostilaVaile Priponului si Malinului, si apoiCaraimanul, ce domina intreg orasul, cladit in cea mai mare parte la poalele lui, se continua apoi cuValea Caraimanului, pe care este construita si telecabina Busteni – Babele, urmate de Jepii Mari sau Claia MareJepii Mici sau Claia Mica, apoi Piatra ArsaFurnica si Cota 1400, unde se vede si Hotelul Cota 1400.

Alte obiective turistice ale Statiunii Busteni sunt Casa Memoriala Cezar Petrescu construita in 1918 cu o arhitectura traditionala, Castelul Cantacuzino ridicat in anul 1910 de catre Gheorghe CantacuzinoBiserica Domneasca atestata documentar inca din anul 1889 si ctitorita de Regele Carol I, care si-a lasat amprenta prin arhitectura deosebita si colectia de icoane pictate deGheorghe Tattarescu si Monumentul Ultima Grenada dedicat in 1928 caporalului Vasile Musat. Pe culmile muntoase regasim Babele, formatiuni stancoase situate in apropiere de varfulBaba Mare (altitudine 2292 metri), un important obiectiv turistic de la care se poate pleca spreVarful Omu – 2.505 metri, sau spre Pestera IalomiteiCabanele Piatra Arsa si Varful cu Dor, celebrul Sfinx, o stanca uriasa, singuratica,  formata din conglomerate, datorita actiunii indelungate a factorilor meteo precum vanturi, ploi, zapezi, inghet, dezghet. Privita din lateral stanca are infatisarea unui cap urias de om, de unde si ipoteze conform carora Sfinxul ar fi o stanca megalictica si Cascada Urlatoarea, situata la o distanta de 1 ora si jumatate de mers din Busteni, cascada fiind o superba cadere de apa de cativa metri.

Pentru pasionatii de drumetii recomandam trasee turistice cu plecare din Busteni:
–  Busteni – Cabana Piatra Arsa prin Valea Urlatorilor 4 – 4 ore si jumatate, marcat cu triunghi albastru
– Busteni – Babele – Pestera Ialomicioarei prin Valea Jepilor 5 – 5 ore si jumatate, traseu recomandat doar turistilor bine antrenati si echipati si doar pana la caderea zapeziilor
–  Busteni – Varful Omu prin Valea Cerbului 5 ore jumatate – 6 ore, marcat cu banda galbena
–  Busteni – Varful Omu prin Poiana Izvoarelor 6 – 7 ore, marcat cu banda rosie
–  Busteni – Cabana Alpin – Pichetul Rosu 3 – 3  ore si jumatate, marcat cu triunghi rosu
–  Busteni – Cascada Urlatoarea 1 – 1 ora si jumatate, marcaj punct albastru
–  Busteni – Cabana Gura Diham – Cabana Diham 2 ore si jumatate, drum carosabil si poteca, marcaj triunghi albastru
– Busteni – Plaiul Munticelu – Poiana Costilei – Valea Cerbului – Cabana Omu 6 – 7 ore, traseu accesibil vara, marcaj triunghi rosu si banda galbena
– Busteni – Poiana Costilei – Pichetul Rosu – Cabana Malaiesti 4 ore, traseu accesibil vara, iarna numai alpinistilor si schiorilor avansati, marcaj triunghi rosu
–  Busteni – Cantonul Jepi – Cabana Piatra Arsa 3 ore si jumatate, traseu accesibil vara, marcaj triunghi albastru.

Sursa foto şi text: turismland.ro

Monica BOSTAN

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.