Prin organizarea acestui spectacol caritabil, Asociatia Mara – Un Strop de Speranta a incercat sa informeze persoanele care au participat la acest eveniment despre problemele pe care COPIII SPECIALI si parintii acestor copii le intampina zi de zi.
Astfel, dorind sa imbinam utilul cu placutul am decis sa organizam acest eveniment.
Pe toata durata desfasurarii spectacolului, la anumite intervale de timp au fost prezentate, prin proiectare video, diferite cazuri ale copiilor cu dizabilitati din Romania si din alte tari precum SUA, Marea Britanie etc.
Astfel, am incercat sa aratam tuturor celor care au fost alaturi de noi la acest eveniment faptul ca acesti copii, DACA ar beneficia de mai multa atentie din partea statului roman, daca sistemul de educatie de masa ar fi adaptat la nevoile copiilor cu dizabilitati si in Romania, asa cum se intampla de foarte mult timp in statele civilizate, daca in Romania ar exista programe speciale de integrare pentru adolescentii si tinerii cu dizabilitati, daca in Romania ar exista servicii medicale gratuite de diagnosticare si monitorizare a dizabilitatii si/sau a patologiilor medicale asistate ATUNCI acesti copii ar duce o viata mult mai buna.
Un alt mesaj pe care l-am transmis catre spectatori a fost acela ca noi, ca si membrii fondatori ai Coalitiei O SINGURA VOCE PENTRU DIZABILITATE (www.osvd.ro) dorim o noua lege pentru copiii nostrii.
La finalul evenimentului persoanele care au participat la acest spectacol au inteles mesajul transmis de catre noi si au semnat adeziuni, prin care, ca si cetateni ai Romaniei, sunt de acord cu modificarea prezentei legi a persoanelor cu dizabilitati. (Legea 448/2006).
Toti cei care au participat la acest spectacol au primit flyere informative legate de dizabilitate si COPIII SPECIALI.
În România traiesc aproximativ 700.000 de persoane cu dizabilități. Dintre acestea, aproximativ 90.000 sunt copii.
Desi este o cifra uriasa raportata la populatia Romaniei, ea nu reflecta realitatea profunda deoarece aceste cifre reprezinta doar numarul persoanelor inregistrate cu certificate de handicap. Experienta noastra ne arata ca mare parte a familiilor nu si-au inregistrat copiii din lipsa de informare, prejudecati si din cauza hatisului birocratic.
In 1 din 45 de familii din Romania exista 1 copil cu dizabilitati, iar sansele lor de normalitate in actualul context legal sunt aproape nule. Copiii cu dizabilitati nu beneficiaza de servicii medicale corespunzatoare, de terapii specializate si nu sunt acceptati in scoli si gradinite. Nu exista curicula adaptata, scoli accesibilizate, profesori pregatiti, iar abuzurile si discriminarile sunt un fapt cotidian.
La acest eveniment au raspuns foarte multi artisti precum NARCIS IANAU (semifinala Romanii au Talent), DIANA BORCEA (Romanii au Talent), Trupa de muzica Etno MARIUTZE (impresar EMA PODET – www.gma.com.ro), ANSAMBLUL FANTANA DIN SIRNA, ALEXANDRA CAPITANU, FORMATIA STAR, ANSAMBLUL FLOARE DE CIRES BANESTI, OFELIA FLORICA HARANGUS SI MLADITE CAMPINENE.
La spectacol au participat aproximativ 100 de persoane, reprezentanti din partea mass-mediei si personalitati locale.
Dorim sa multumim tuturor celor care au participat la acest eveniment si care au dorit astfel sa ajute un COPIL SPECIAL sa se bucure de drepturile lui.
Multumim deasemenea artistilor care prin participarea pro-bono au facut posibil ca acest eveniment sa aiba loc si partenerilor nostrii mass-media care ne-au sprijinit prin mediatizarea intensa a acestui eveniment.
Totodata MULTUMIM Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu dizabilitati (D-nei Madalina Turza) care ne-a “deschis” noi orizonturi si care ne-a sprijinit inca de la inceput, iar astazi, am reusit astfel, ca prin acest spectacol sa ducem mai departe mesajul vocilor miilor de COPII SPECIALI din Romania.
Venim in intampinarea tuturor cu promisiunea ca anul viitor, EDITIA NR.2 a acestui spectacol va aduce pe scena din Campina, numele unor artisti foarte sonore, si speram ca prin sprijinul dumneavoastra sa putem face posibil ca si acesti COPII SPECIALI sa se poata bucura de drepturile lor.