Carta Alba a sectorului ONG din Romania – anul 2011 este un document de politica publica a carui varianta preliminara reflecta cele mai importante teme de interes pentru sectorulneguvernamental in acest moment.
La sfarsitul anului 2008, Coalitia pentru Buna Guvernare si Parteneriat cu Mediul Asociativ formula cele 10 principii pentru o politica publica procivica si proactiva si propunea o agenda societatii civile din Romania, pe care o aducea la cunostinta decidentilor politici. La inceputul anului urmator, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), Centrul de Asistenta pentru Organizatiile Neguvernamantale – CENTRAS si Camera Deputatilor au organizat o intalnire intre conducerea Camerei si reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, incheiata cu semnarea unui acord de program de cooperare pentru legislatura 2008 – 2012.
In perioada 2008-2011, unele masuri propuse pentru temele de politica publica enuntate in cele doua documente s-au regasit in documentele de politica publica adoptate, insa cele mai multe au ramas doar la nivel de propuneri.
Intr.-un efort comun, sustinut si coerent de formulare a propunerilor de imbunatatire a politicilor publice existente si sustinerea acestora in vederea introducerii lor pe agenda publica, FDSC cu sprijinul partenerilor sai din sectorul ONG lanseaza un mecanism de consultare pentru identificarea prioritatilor de advocacy ale sectorului neguvernamental romanesc pentru urmatorii doi ani.
Carta Alba a sectorului ONG din Romania marcheaza inceputul unui proces, structurat si permanent de identificare, documentare, prioritizare si sustinere ulterioara in fata autoritatilor publice, a temelor de interes pentru sectorul neguvernamental, teme ce vor constitui o agenda de advocacy elaborata prin consultare si cu sustinerea unui numar cat mai mare de organizatii.
Carta Alba a sectorului ONG din Romania este un document “viu”, ce poate fi completat cu noi teme sau propuneri pe tot parcursul derularii procesului de consultare a organizatiilor neguvernamentale. Acest document va exprima pozitia comuna a organizatiilor neguvernamentale fata de situatia actuala a societatii romanesti si va contribui la focalizarea eforturilor lor si relansarea parteneriatului dintre sectorul public si cel neguvernamental.