PLOIESTEANCA AGATHA TOMA A PARTICIPAT CU BRIO LA FESTIVALUL TINERETII – SECTIUNEA MUZICA FOLCLORICA EDITIA A III-A, JUPITER 2011

In perioada  1 – 4 septembrie 2011, pe litoralul Pontului Euxin, mai exact in frumoasa statiune Jupiter, a avut loc cea de a III-a editie a Festivalului International de Folclor „ Festivalul Tineretii”.

Pe 31 august, in deschiderea Sectiunii de Muzica Populara, Ansamblul de Dansuri Grecesti „Elpis” al Comunitatii Elene Constanta a incantat auditoriul cu frumoasele dansuri traditionale din insulele grecesti.

Printre participantii la Festival s-au intrecut talentati tineri, cu varste cuprinde intre 6 si 25 ani, reprezentand diferite zone folclorice nationale si internationale. Uniunea Elena din Romania, mai exact Comunitatea Elena Prahova, a fost reprezentata de catre trei tinere: Adina – Elena Mihaita cu cantece si port traditional romanesc din zona Buzaului, Ileana – Luisa Popescu cu cantece si port traditional grecesc din zona centrala a Greciei – Fokida – Desfina si Agatha Toma cu cantece si port traditional grecesc din Thessalia – Karagouna.

Cu o seara inaintea sustinerii concursului la categoria de varsta 15 – 25 ani, Agatha Toma si Ileana Popescu au sustinut un mic recital de muzica si dans, prin care au atras atentia si asupra folclorului grecesc, plin de culoare, veselie si voie buna. Alaturi de cele doua artiste li s-au alaturat numerosi sustinatori din public printre care Adina Mihaita si Grupul Vocal al Comunitatii Aromane din Romania, condus de dl Topa Anastas Vasile.

In seara concursului celei trei reprezentante ale Uniunii Elene Prahova s-au prezentat in fata juriului si a publicului in mod admirabil, fiind remarcate pentru interpretarea si prezenta scenica. A doua zi au fost invitate sa participe la diverse interviuri din culisele spectacolului, cat si in cadrul emisiunii moderate de dna Carmen Fulger, la TVRM.

La Gala Festivalului reprezentantele U.E.R. au fost recompensate pentru eforturile lor cu urmatoarele premii:

Agatha Toma – premiul II la categoria de varsta 15 – 25 ani (constand intr-o vioara realizata de lutierul Vasile Gliga din Reghin)

– premiul Special pentru Infratire ( fiind de nationalitate si cetatenie romana, concurenta a ales sa participe la concurs cu piese din repertoriul grecesc)

Ileana Popescu – premiul Special pentru prezenta scenica .

Impresiile concurentelor dupa Festival:

Agatha Toma – „ In primul rand doresc sa felicit toti participantii, care s-au prezentat remarcabil la acest festival de calitate, unde concurenta a fost foarte stransa. Aici am intalnit multi oameni deosebiti, spre exemplu dl Viorel Stoica care a dat dovada de multa amabilitate si bunavointa, am legat noi prietenii atat cu tinerii de varsta noastra cat si cu membrii Comunitatii Aromane din Romania, care ne-au sustinut si le multumim pentru acest lucru.

Sunt bucuroasa ca prin debutul meu la un Festival de Muzica Folclorica, am reusit sa ma intorc acasa cu un premiu substantial, si pe aceasta cale multumesc sincer tuturor celor care m-au sustinut si m-au ajutat sa ajung pana aici, in special dlui Dragos – Gabriel Zisopol, care a crezut in mine si m-a indrumat sa particip la acest Festival.”

Ileana Popescu – „ Sunt bucuroasa ca am avut ocazia sa particip la acest concurs de muzica populara, unde am intalnit tineri si oameni extraordinari, ce lupta ca folclorul, traditiile, muzica si dansurile populare atat romanesti cat si ale altor etnii minoritare sa supravietuiasca modernitatii timpurilor noastre. Il felicit pe dl director al Festivalului Tineretii pentru initiativa si curajul cu care coordoneaza acest proiect international, si admir membrii juriului pentru incurajarea si promovarea tinerelor talente din domeniul folcloric.

Pe parcursul celor trei zile de concurs am legat prietenii cu concurenti mici si mari, am admirat talentul, profesionalismul si puterea de munca a tuturor, participanti si organizatori deopotriva ai acestui Festival.

Urez pe acesta cale la cat mai multe editii frumoase si fructoase Festivalului, si aduc multumiri tuturor celor care ne-au sprijinit si incurajat in aceasta frumoasa aventura muzicala: dlui presedinte al U.E.R. – Dragos – Gabriel Zisopol, familiilor noastre si in primul rand lui Dumnezeu caci ne-a daruit un har minunat.”

Adina Mihaita –  „ In opinia mea Festivalul Tineretii 2011  a fost unul dintre cele mai bine organizate concursuri. Am avut onoarea de a cunoaste oameni deosebiti, talentati si primitori. Jurizarea a fost facuta, de asemenea, cu profesionalism, de catre oameni cu o vasta experienta. Am fost placut surprinsa sa vad ca folclorul romanesc cat si cel international, este sustinut si promovat. Am cunoscut tinere talente, despre care, cu siguranta, vom mai auzi!”

Agatha Toma ; GABRIEL DIMA

Sursa( exclusiv) infoploiesticity

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.