Piese de patrimoniu de la Muzeul ”Constantin şi Ion Stere”

Muzeul „Constantin şi Ion Stere” are în patrimoniul său, datorită donaţiilor Suzanei Stere-Paleologu, nora lui Constantin Stere obiecte de artă, extrem de valoroase.
„Farfuria cu portretul  împărătesei Ecaterina a II-a,  datând din secolul al XVIII-lea este din porţelan pictat verde şi aurit. Reprezintă în câmpul central un portret în bust al împărătesei Ecaterina cea Mare , delimitat de un medalion auriu, cu motiv vegetal, timbrat de coroana imperială şi cu monograma „E”, de asemenea, în auriu. Bordura farfuriei este decorată de un motiv de împletituri în relief, colorat în verde şi subliniat de un filet auriu”, ne-a spus Paula Mănişor, muzeograf Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere”.
Farfuria se află alături de alte obiecte de artă în vitrina din lemn masiv, situată în holul de primire.
Un alt exponat valoros este oul decorativ Faberge. Acesta datează din secolul al XIX-lea şi este din argint. Este un obiect decorativ, care se deschide în două părţi, lăsând să se vadă la interior două mici cupe circulare, care se fixează prin înşurubare în fiecare din cele două jumătăţi, decorate în motive policrome.
„Acest tip de obiect a cunoscut o mare vogă la sfârşitul secolului al XIX-lea, deoarece inventatorul său Karl Faberge, celebru bijutier de origine rusă, l-a fabricat mai ales pentru curtea imperială de la Sankt- Petersburg , al cărei furnizor devenise din 1884 şi unde tatăl său deschisese din 1842 un magazin.”, a adăugat Paula Mănişor.
Mai multe obiecte de valoare puteţi descoperi dacă veţi trece pragul muzeului de la Bucov.
Monica BOSTAN
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.