NOUTATI aduse in sistemul public de pensii prin OUG 94/2010 privind unele masuri in domeniul asigurarii unor categorii de persoane

In sistemul public de pensii din Romania, OUG nr. 94 din 28 octombrie 2010 privind unele masuri in domeniul asigurarii unor categorii de persoane, publicata in M. Of. nr. 729 din 2 noiembrie 2010, a adus o serie de reglementari pe care, considerandu-le de larg interes, vi le prezentam in continuare:
In temeiul acestui act normativ, poate incheia contract de asigurare sociala orice persoana, indiferent de cetatenie, domiciliu sau resedinta care indeplineste urmatoarele conditii:

 • nu are calitatea de pensionar la data incheierii contractului de asigurare sociala;
 • nu a avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau in alte sisteme neintegrate acestuia, in perioada pentru care se solicita asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat acestuia in sistemul public de pensii;
 • nu a avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii in perioada pentru care se solicita o astfel de asigurare.
  Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala, si casa teritoriala de pensii din raza teritoriala de domiciliu ori resedinta a persoanei interesate sau, dupa caz, a mandatarului.Persoanele interesate pot incheia un contract de asigurare sociala numai pana la data de 31 decembrie 2010, iar plata contributiei de asigurari sociale se poate efectua intr-o singura transa sau esalonat, in mai multe transe, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2010.
  Contractul de asigurare sociala prevazut de actul normativ se poate incheia numai pentru perioade anterioare (una sau mai multe perioade, continue sau disparate), cel mult 5 ani anteriori incheierii contractului, respectiv pentru perioade cuprinse in intervalul noiembrie 2005 – noiembrie 2010.
  Perioadele pentru care se achita contributia de asigurari sociale se considera stagiu de cotizare in sistemul public de pensii.

  Venitul asigurat la care se achita contributia de asigurari sociale este ales de cel care incheie contractul, dar nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator fiecarei luni din perioada pentru care se solicita asigurarea in sistemul public. Venitul asigurat la care se achita contributia de asigurari sociale nu este plafonat. Suma reprezentand contributie de asigurari sociale datorata se acualizeaza cu indicele de inflatie.

  Valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata utilizat la calculul contributiei de asigurari sociale datorate, este urmatoarea:
  a) pentru anul 2005 (octombrie-decembrie) – 310 lei;
  b) pentru anul 2006 – 330 lei;
  c) pentru anul 2007 – 390 lei;
  d) pentru ianuarie-septembrie, inclusiv, 2008 – 500 lei;
  e) octombrie-decembrie 2008 – 540 lei;
  f) pentru anul 2009 – 600 lei;
  g) pentru anul 2010 – 600 lei.
  Cota de contributie de asigurari sociale care se utilizeaza la calculul contributiei de asigurari sociale datorate este urmatoarea:
  a) pentru anul 2005 – 31,5%;
  b) pentru anul 2006 – 29,15%;
  c) pentru anul 2007 – 29%;
  d) pentru ianuarie-noiembrie, inclusiv, 2008 – 29%;
  e) pentru decembrie 2008 – 27,5%;
  f) pentru ianuarie 2009 – 28%;
  g) pentru februarie-decembrie 2009 – 31,3%;
  h) pentru anul 2010 – 31,3%.

  Actele necesare pentru incheiere unui contract de asigurare sunt:

 • cartea de identitate, in copie si original;
 • procura, dupa caz;
 • contractul de asigurare si o declaratie pe propria raspundere, formulare ce se gasesc la sediul institutiei noastre.Plata contributiei de asigurari sociale se efectueaza prin mandat postal sau prin orice alt mijloc de plata prevazut de lege, inclusiv in numerar, la casieria casei teritoriale de pensii in raza careia se afla domiciliul solicitantului.

  CONTUL DESCHIS PE SEAMA CJP PRAHOVA, IN CARE SE VA INCASA CAS DATORAT DE CATRE PERSOANELE ASIGURATE IN BAZA OUG 94/2010:

  BENEFICIAR: CASA JUDETEANA DE PENSII PRAHOVA
  PLOIESTI, STR. NICOLAE IORGA, NR.1
  COD FISCAL: 13599310
  COD IBAN: RO16TREZ52122210309XXXXX
  DESCHIS TREZORERIA PLOIESTI
  EXPLICATII: PLATA CAS PENTRU NUME……, CNP………., PERIOADA……

 • FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.