Muzeul Memorial „Cezar Petrescu”, Buşteni

Muzeul Memorial „Cezar Petrescu”, Buşteni

Muzeul memorial „Cezar Petrescu” din Buşteni s-a deschis la 17 decembrie 1967, în casa în care scriitorul s-a stabilit din 1937, apoi a lucrat şi a locuit, până în 1960. Moştenitorii scriitorului au donat statului român casa, cu tot ce se află în ea, cu condiţia realizării unui aşezământ de cultură.

Interiorul casei păstrează cu fidelitate vechiul stil. Astfel, mobilierul rustic, scoarţele vechi, ceramica românească, statuile şi tablourile, dar şi cele peste 10 000 de volume de carte, ziare şi reviste, dezvăluie vizitatorilor dragostea pentru arta populară a scriitorului, dar şi marea-i pasiune pentru carte şi lectură.

Intrarea în muzeu este străjuită de statuile lui Horia, Cloşca şi Crişan, dăruite lui Cezar Petrescu de către sculptorul Oscar Han. Sufrageria adăposteşte ceramică din Transilvania, mobilier în stil popular, dar şi o icoană pe sticlă.

Etajul al II-lea al casei reprezintă locul unde scriitorul se retrăgea să lucreze. Biroul redă cu fidelitate atmosfera de lucru. Cărţile din acest birou reprezintă două categorii distincte: cărţile cu dedicaţie şi volumele clasicilor români, în vechi ediţii.

Biroul de vară este reprezentat de verandă, unde pe măsuţa rotundă, se regăseşte şi astăzi serviciul de cafea, alături de ţigări şi medicamente.

Cabinetul de presă este încăperea în care sunt conservate şi prezentate colecţiile de ziare şi reviste, pe care scriitorul le-a colecţionat din primii ani de liceu şi până în ultima clipă a vieţii.

Muzeul poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 9 – 17.

Monica BOSTAN

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.