Muzeul Județean de Artă Prahova vă așteaptă cu o nouă expoziție

Liliana Anastasescu-Udrescu expune lucrări de tapiserie și ceramică la Muzeul Județean de Artă Prahova, în septembrie și octombrie. Puteți admira creațiile ei de marți până duminică, între orele 9-17.

Fosta profesoară la Liceul de Artă din Ploiești între anii 1968-1986 este la prima expoziție personală în municipiu. Muzeul ploieștean a mai găzduit lucrări ale artistei în 1997, în cadrul expoziției de grup „Tapiserie contemporană românească”. Cu o carieră de peste 40 de ani, Liliana Anastasescu-Udrescu este cunoscută și apreciată atât în România, cât și în lume. A avut expoziții personale în Belgia și în Germania și a participat la expoziții de grup în peste 20 de țări. Lucrări de pictură, ceramică, grafică și tapiserie semnate de ea sunt prezente în muzee și colecții particulare din România, Germania, Belgia, Bolivia, etc. În plus,  a transpus în tapiserie pictura Concert în grădină, a pictorului argentinian Raul Soldi.

În catalogul expoziției se regăsesc numeroase aprecieri pozitive ale unor critici români sau străini. Octavian Barbosa consideră că „artista (Liliana Anastasescu) vădește o bună cunoaștere a meșteșugului, înclinație spre o poetică narativă în construcția imaginii și, mai ales, în alegerea temelor, de o delicatețe și de o candoare lirică deosebite.” Rene Dalemans, afirmă: „Am avut ocazia să văd mai multe tapiserii create și realizate de Liliana Anastasescu. Artista posedă calități artistice și profesionale de înalt nivel în specialitatea sa.”

Expoziția confirmă toate laudele. Prima trăsătură vizibilă  la contactul cu lucrările este finețea execuției, de unde și puterea de sugestie a celor mai mici detalii. Artista reușește să creeze un univers autonom, independent de privirea care caută realul, alternând între figurativ și non-figurativ. Unele lucrări emană poezia și fragilitatea copilăriei și a visului, ca într-un exercițiu suprarealist, altele surprind prin forța liniei și a volumului, amintind de cubism.

După ce vezi această expoziție, pleci mai bogat în simțiri, dar și în întrebări. Pe scurt, o expoziție care trebuie văzută!

Gheorghe Marian Neguțu

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.