Moneda solidus sau dolarul antichităţii

 

Cabinetul de numismatică din cadrul Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova deţine în patrimoniul său o piesă cu adevărat deosebită şi extrem de valoroasă. Este vorba de moneda solidus din aur, monedă romană, una dintre cele mai importante piese din lumea numismatică internaţională.
Această monedă a apărut într-un moment de transformare al Imperiului Roman, perioadă cunoscută în istorie sub denumirea de dominat. Prima atestare a monedei este  situată in anii 309- 310, după Hristos şi a aparţinut Împăratului Constantin cel Mare. Piesa a căpătat în timp conotaţii militare, deoarece avea drept destinaţie plata soldaţilor din unităţile militare.
“ Moneda a funcţionat timp de 250 de ani, până la jumătatea secolului al VI-lea, când a fost înlocuită de către Împăratul Iustinian. Baterea monedei  s-a făcut utilizându-se rezervele de aur sau prin folosirea aurului confiscat din templele păgâne, din ordinul Împăratului Constantin cel Mare. Era perioada când imperiul devenea treptat creştin, iar Constantin cel Mare rămânea unic împărat”, ne-a spus Claudiu Robe, muzeograf la Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova.
Moneda a fost în acea perioadă cea mai puternică, fiind adesea numită şi dolarul antichităţii.
În limba română există cuvâtul “soldă”, provenit din limba franceză, care înseamnă “sumă de bani plătită militarilor şi persoanelor civile din armată”, care, după părerea specialiştilor de fapt îşi are originea în denumirea acestei monede: “ solidus”.
Moneda poate fi văzută în  vitrina special amenajată din cabinetul de numismatică din cadrul muzeului.
Monica BOSTAN
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.