„Martha Bibescu, ultima orhidee”

„Martha Bibescu, ultima orhidee”

Vă invităm la lectură!  Astăzi vă propunem:

„Martha Bibescu, ultima orhidee”, de  Ghislain de Diesbach

Editura Vivaldi

 

Crescută pe treptele mai multor tronuri, Martha Bibescu devine la rândul sau, una dintre reginele atemporale, care îl fascinau pe Proust si îl fermecau pe Claudel.

Mereu avidă de orizonturi noi, ca şi de oameni noi, cerceta totul din dorinţa de „a şti înaintea altora”, de a fi în acelasi timp în inima si creierul acestei Europe, a cărei muză se credea.

În romanele ei, ca si în „Jurnalul” inedit, una dintre principalele surse ale acestei biografii, ea a ştiut să evoce multe figuri tragice sau pitoreşti, de la familia regala a României si Marii Britanii, până la ultimii Romanovi, de la Proust la Churchill, de la Gorki la Mussolini, de la Anatole France la Contesa de Noailles, trecând prin Henry de Jouvenel, Goering şi Ramsay Mac Donald.

Dintre contemporani, puţini sunt cei ce scapă de acuitatea privirii ei, de fineţea judecăţii şi, de vorba ei uneori înţepătoare.

Această biografie, care utilizează documente de arhivă şi corespondenţăa – încă necunoscute – reînvie un personaj şi dezvaluie feţele unei epoci.

Lectură plăcută!

Monica BOSTAN

(327)

Impreuna dam mai departe stirile de bine!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.