Justin Capră: „Există o singură ştiinţă şi un inginer fără cultură generală, fără simţul sintezei, nu poate selecta valorile…”

Justin Capră: „Există o singură ştiinţă şi un inginer fără cultură generală, fără simţul sintezei, nu poate selecta valorile…”

Anul trecut, când Justin Capră a împlinit 80 de ani, am avut onoarea să-i pot adresa câteva întrebări.

Reporter: Dintre toate invenţiile, putem vorbi de una dragă sufletului dumneavoastră, în mod deosebit?
Justin Capră: Nu. Pentru că în general după ce fac una, termin şi fac alta. Nu am ceva în mod special.

Reporter: Ne puteţi spune cum se împacă filozofia cu ingineria?
Justin Capră: Ştiţi, mă întreba un student ”cum dracu treceţi aşa de repede de la filozofie, la fizică, la religie ?”- „ bă băiete, există o singură ştiinţă, noi le-am fragmentat din motive didactice”, i-am răspuns. Există o singură ştiinţă şi un inginer fără cultură generală, fără simţul sintezei, nu poate selecta valorile, nu poate interconecta cunoştinţele. Aici e problema. Asta ne lipseşte. Acest simţ al sintezei, care îl au puţini. „ Mulţi chemaţi, puţini aleşi”, spune Hristos. E normal să fie aşa. De exemplu, „Proşti, dar mulţi”, spune Lăpuşneanu, „ Infinit e numărul proştilor”, spuneau romanii şi Mark Twain zicea„ „Ce ne-am face noi, dacă n-ar fi proştii să ne aprecieze”, e bine…

Reporter: Ce vă deranjează şi ce vă place în societatea actuală ?
Justin Capră: Nu mă deranjează nimic. Criticăm, dar criticăm degeaba. Să ştiţi că de la Alexandru cel Mare, înainte de Hristos şi până acum toţi conducătorii au fost criticaţi. Nu poţi mulţumi pe toată lumea. Nu se poate critica – ştiţi ce spune creştinul „ Iartă păcatele tuturor , pe ale tale niciodată”. Haideţi să facem la noi curăţenie, înainte de a-l înjura pe Băsescu. Pentru că nu ştiu dacă eu aş fi în locul unui ministru, aş fi mai bun. Pentru că nu mă pricep.

Reporter: Pe când o viitoare expoziţie?
Justin Capră: Habar nu am, cred că anul acesta (n.r  2013). Vom deschide în câteva luni Muzeul lui Vlaicu ( n.r. Aurel Vlaicu) de la Băneşti şi vă invităm să veniţi acolo.

Justin Virgilius Capră s-a născut pe 22.02.1933, în localitatea Măgureni, judeţul Prahova.
A absolvit şcoala primară în localitatea natală, urmată de cursul inferior de liceu la şcoala „ Dumitru Barbu Ştirbei” din Câmpina şi cursul superior de liceu, la Şcoala Tehnică Petrol din Câmpina, specialitatea foraj, unde promovează examenul de bacalaureat în anul 1952. A fot elev de elită al Şcolii Superioare de aviaţie cu grad universitar de la Mediaş, care pregătea ofiţeri de specialitate, pe care a absolvit-o cu brio în anul 1956.
Cunoscut mai mult în străinătate şi mai puţin în ţară, Justin Capră este autorul a peste 100 de invenţii, printre care 8 aparate de zbor, peste 80 de prototipuri de maşinuţe şi peste 25 de motorete, tricicluri şi biciclete.
La propunerea Academiei Române, Justin Capră a primit în anul 2008, Premiul Fundaţiei „Dan Voiculescu”, pentru contribuţia la schimbarea în bine, a imaginii României în lume. Tot în anul 2008, preşedintele României Traian Băsescu, i-a acordat Ordinul Naţional „Pentru merit” în grad de „Cavaler”, iar Directorul General al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci-OSIM, Gabor Varga, i-a înmânat Trofeul OSIM.
Din 2010 este membru de Onoare al Senatului Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi mentor al Clubului de invenţii al universităţii.
A primit numeroase premii la saloanele naţionale şi internaţionale de invenţii de la Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Alba- Iulia, Geneva , Bruxelles, Varşovia, precum şi marele premiu al Salonului Internaţional de invenţii Geneva.

Ploieşti,  22 februarie 2013

Monica BOSTAN

sursa foto:fundatiadanvoiculescu.ro

 

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
Tagged with

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.