Maria Pădure (9 ani), o copilă pentru care internările și operațiile anuale au devenit un „stil de viață”, are nevoie de o baie și lemne pentru iarnă

Maria Pădure (9 ani), o copilă pentru care internările și operațiile anuale au devenit un „stil de viață”, are nevoie de o baie și lemne pentru iarnă

Ne urmărim cazurile, iar acolo unde simțim că mai este nevoie de implicarea noastră nu ezităm să mai facem un popas. De această dată, atenția ne este din nou reținută de cazul Mariei Pădure, din Nistorești. V-am făcut cunoștință cu ea în campania de anul trecut și vă povesteam despre sufletul de copil prins într-o carcasă a suferințelor trupești. Maria suferă de spina bifida, o boală care n-are vindecare, care o ține captivă într-un scaun rulant și care i-a privat pe părinții ei de bucuria cuvintelor „mamă“ și „tată“. Viața i s-a scurs prin spitale și nesfârșitele ședințe de terapie. Când și când mai ajunge și pe-acasă, dar și pe la școala specială din Breaza. Nu are pic de autonomie, nu consumă alimente solide. În rest, Maria înțelege, zâmbește, suferă, iubește, silabisește, dar cel mai mult îți vorbește cu ochii.

CITIȚI AICI despre povestea Mariei

De anul trecut și până în prezent, în viața ei nu s-au schimbat prea multe. A primit din partea lui Alin Răzvan, antrenor de arte marțiale, și a Fundației Motivation un scaun rulant, adaptat nevoilor ei, iar de la oamenii care au empatizat cu acest caz, de la scutece până la haine și jucării. Însă, complicațiile bolii au ținut-o în majoritatea timpului prin spitale, acolo unde este supravegheată necontenit de mama ei, Liza Pădure.

De ce am revenit asupra cazului? Pentru că familia Pădure are nevoie de o baie pentru toaleta Mariei, dar și pentru confortul celorlalți doi copii: Tia (5 ani) și Cătălin (7 ani). Pentru mulți dintre cei care citiți rândurile acestea vi se va părea o „nimica toată”, dar pentru ei este enorm. Cu venituri de aproape 2000 de lei/lunar, cu internări, tratamente și ședințe de terapie interminabile și costisitoare pentru că, deh, știm cu toții cum e cu gratuitatea în sistemul nostru de Sănătate, chiar și pentru copii…, soții Pădure abia reușesc să se descurce de la o lună la alta. Casa modestă în care locuiesc, formată dintr-o cameră în care dorm Tia, Cătălin și tatăl, o bucătărie în care au înghesuit un pat în care să doarmă Maria și mama sa, un antreu care ține loc de cameră bună la toate este toată „avuția“ soților pădure.

„Acum e bine, am mai modificat, ne-am mai încropit una, alta… La început a fost un grajd aici, dar ne-am descurcat în felul nostru și l-am transformat în casă“, ne-a mărturisit Liza Pădure.

Doar că n-au mai avut cu ce și nici când să-și mai amenajeze și-o baie. Pe copii îi spală în copaie, însă în cazul Mariei le este foarte greu.

Motocicliștii de la HSBMF, din nou, în acțiune!

Despre situația soților Pădure au aflat și motocicliștii de la Happy Street Brotherhood MF, coordonați de Radu Ionescu, cei care s-au implicat și au reușit să construiască, în cea mai mare parte, o casă nouă pentru familia Radea, din Comarnic. Locuința cea veche le-a ars, în urmă cu doi ani, într-un incendiu. Aceștia au anunțat deja că se vor implica și-n acest caz cu forța de muncă, dar au nevoie, până în primăvară de materiale de contrucție.

„La o primă analiză, le-ar trebui: zece saci de ciment, doi paleți de BCA, o plasă Buzău de 8 mm, zece saci de adeziv, BCA 4 pătrați de 10 cm, un metru cub de scândură, 15 foi de rigips verde, vreo șapte foi de tablă, gresie, faianță, cadă, chiuvetă, vas de toaletă. Vom mai face și noi ce putem ca să adunăm bani și parte din materiale, dar nu știm ce și cât vom reuși. În privința mâinii de lucru o asigurăm fără nicio rezervă. Am ridicat noi o casă, o baie ne va fi «flaore la ureche», numai să avem cu ce“, ne-a spus Radu.

Dacă se vor strânge toate cele necesare, la partea de construcție se va mobiliza și Andrei Radea, cel care a văzut ce înseamnă să primești o mână de ajutor într-un moment în care ai pierdut totul.

Pe lângă materialele de construcție și bani, familia Pădure are nevoie de o mașină de lemne pentru această iarnă. Momentan se bucură de ceea ce le rămâne de la unul și altul pe care Ion Pădure îi ajută la diverse treburi.

Pasiuni uitate vs. dorințe împlinite

Soții Pădure sunt modești, oameni greu încercați, dar de un bun-simț cum rar întâlnești. Se simt jenați de neputința lor, dar încearcă să răzbată prin viață cu ceea ce au și ce pot. Din vorbă-n vorbă, am aflat că Liza Pădure este pasionată de pictat. Cândva, a avut tablouri, dar după ce s-a născut Maria n-a mai avut nici timpul și nici dispoziția necesare. A dat tot și, parcă, revoltată de grelele încercări a vrut să uite și de această latură frumoasă care i-a umplut odată sufletul. Știu că printre cei care citiți aceste rânduri sunt oameni pasionați de artă, de pictură, pricepuți la cele necesare pentru a da viață unei pânze. Puteți fi Moș Crăciun pentru Liza Pădure și-i puteți deschide ușa spre noi oportunități de câștig.

Cei care vor să se implice în acest caz, o pot face luând legătura cu coordonatorii Grupului „Pentru Tine“, Cristi Minculescu – 0726.279.537, Liliana Maxim Minculescu – 0720.072.638, fie pe Facebook (pagina grupului de voluntariat „Pentru Tine!“ este publică).

De asemenea, familia are deschis și un cont la BRD:
Titular: Liza Pădure
Nr. cont RON: RO75BRDE 300SV 6834 5523000
Cod SWIFT: BRDEROBU, Cod bic: XXX

Text și foto: Liliana Maxim Minculescu

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.