“Lumea Sofiei”

“Lumea Sofiei”

Aşa cum v -am obişnuit vă vom adresa în fiecare zi o invitaţie la lectură, graţie inimosului colectiv al Bibliotecii Judeţene “Nicolae Iorga”, care continuă astfel, ceea ce Profesorul Nicolae Boaru a clădit atâţia ani :”Dragul de carte!” Astăzi vă propunem  “Lumea Sofiei”, de  Jostein Gaarder.

Lectură plăcută!

Monica BOSTAN

„Cine esti tu?”, „De unde vine lumea?” sunt întrebarile pe care Sofie le gaseste în cutia de scrisori si la care va cauta raspunsuri de-a lungul cursurilor de filosofie oferite de enigmaticul profesor Albert.

„Lumea Sofiei” este un roman despre istoria filosofiei, pentru copii, adolescenti si adulti, vandut in peste 50 de milioane de exemplare.

In parte roman de aventura (in lumea cunoasterii) si in parte tratat (accesibil) de istoria filosofiei, parcurgem prin ochii unei fetite istoria gandirii, de la Platon si Socrate pana la Freud, Darwin, Heidegger sau Sartre, iar aventura Sofiei devine aventura cititorului insusi.

„Lumea Sofiei” este o carte care nu trebuie sa lipseasca din biblioteca unui elev si nici din biblioteca unui adult.

O fetita, aflata la limita tulburatoare dintre copilarie si adolescenta, primeste intr-o zi un mesaj de la un necunoscut, continand o singura fraza : Cine esti tu ?.

Este inceputul unei serii de scrisori care contin un adevarat curs de filosofie, incepand cu presocraticii si ajungand pana la Freud, Darwin, Heidegger sau Sartre si totodata inceputul aventurii Sofiei, care devine aventura cititorului insusi.

Suntem oare, ca si Sofie, personaje intr-o carte sub ochii unui cititor care este si el personaj intr-o carte ? Suntem oare, prinsi in jocul textualist al unei repetitii infinite ?

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.