“Ca într-o oglindă, în chip întunecat”

“Ca într-o oglindă, în chip întunecat”

Aşa cum v -am obişnuit vă vom adresa în fiecare zi o invitaţie la lectură, graţie inimosului colectiv al Bibliotecii Judeţene “Nicolae Iorga”, care continuă astfel, ceea ce Profesorul Nicolae Boaru a clădit atâţia ani :”Dragul de carte!” Astăzi vă propunem  “Ca intr-o oglinda, in chip intunecat”, de  Jostein Gaarder.

Lectură plăcută!

Monica BOSTAN

Cecilie, o fetita bolnava de cancer, in ceea ce poate fi ultima sa seara de Craciun, are o intâlnire neobisnuita, care-i schimba cu totul percetia despre viata si moarte.

Ingerul Ariel ii explica lui Cecilie tainele lumii nevazute, iar fata ii satisface curiozitatile despre universul uman.

In galeria de personaje pe care le creeaza in romanele sale, Jostein Gaarder o asaza, in 1993, pe Cecilie, venita la doar doi ani de la nasterea Sofiei (protagonista best-seller-ului Lumea Sofiei), pentru a continua aventura cunoasterii lumii. Condamnata la o boala incurabila, Cecilie isi petrece poate ultima sa seara de Craciun in camera, asteptând ca sarbatoarea sa fie pregatita de cei din casa.

Profesorul Albert din Lumea Sofiei este aici inlocuit de ingerul Ariel, care o initiaza pe Cecilie in realitatea situata dincolo de simturile ei imediate.

Dupa lungile discutii despre natura reala a universului si rosturile existentei pe pamânt, moartea nu-i mai apare fetitei bolnave de cancer ca un final inevitabil, ci doar ca o experienta alternativa a vietii.

La rândul lui, Ariel vine pregatit cu propriile intrebari despre lumea materiala in care poposeste si nu renunta pâna când Cecilie ii explica toate tainele omenescului.

Cartea este o emotionanta poveste despre viata si piedicile ei, dar si un dialog incitant intre doua personaje venite din medii diferite, ce se intâlnesc in luciul unei oglinzi ce separa cele doua lumi.

Romanul a fost ecranizat in 2008 si filmul s-a bucurat de succes la scara larga

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
Tagged with

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.