Legislatia ar putea fi disponibila permanent pe internet, fara costuri

Unele acte publicate Monitorul Oficial vor putea fi accesate permanent si gratuit pe internet, potrivit unui proiect de lege, care stabileste de asemenea, ca actele normative vor fi publicate in Monitor in termen de maxim 3 zile lucratoare de la primirea lor.

Conform prevederilor legale in vigoare, Regia Autonoma Monitorul Oficial pune la dispozitia cetatenilor Monitorul Oficial in format electronic, ce poate fi accesat gratuit, pe internet, timp de 10 zile de la publicarea respectivelor acte. Dupa cele 10 zile, actele pot fi consultate contra cost.

Proiectul legislativ ce modifica organizarea Monitorului Oficial (MO) al Romaniei, prevede insa, ca unele acte sa fie accesate gratuit si permanent pe internet, mai precis actele publicate in Partea I si Partea a II-a din MO.

In schimb, celelalte parti ale MO vor pastra acelasi regim ca si pana acum, adica vor fi disponibile gratuit pe internet timp de doar 10 zile de la publicare.

„La momentul actual nu exista nicio institutie publice de consultanta legislativa care, prin birouri teritoriale si publicatii, sa faca posibila cunoasterea legii de catre orice persoana. Astfel, este necesar sa se intervina legislativ, pentru a modifica legea de organizare a Monitorului Oficial, in sensul de a pune la dispozitia tuturor cetatenilor, gratuit pe internet, in format electronic, in varianta pentru citire, in mod permanent”, se arata in expunerea de motive.

In acelasi timp, initiatorii propunerii legislative sustin ca trebuie sa se reglementeze si publicarea gratuita si permanenta si a acelor acte normative – ordine, circulare – cu aplicabilitate restransa si numar mare de pagini emise de diverse institutii din cadrul administratiei publice central.

In prezent, aceste acte sunt anuntate in MO, Partea I, si se publica separat in sectiunea Partea I bis, ce poarta acelasi numar de aparitie.

O alta modificare inclusa in proiectul de act normativ consta in introducerea unui termen de 3 zile lucratoare pentru publicarea in Monitorul Oficial, Partea I si Partea a II-a, de la primirea actelor de catre Monitorul Oficial.

Proiectul de lege este momentan inregistrat la Senat pentru dezbatere.

Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.