La aproape 3 ani de la demararea PNDR, gradul de absorbtie a fondurilor destinate agriculturii este de aprox. 22%

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a contractat, de la demararea, in martie 2008, a Programului National de Dezvoltare Rurala, 24.436 de proiecte pentru care au fost repartizate fonduri europene nerambursabile in valoare de 3,5 miliarde de euro.

De asemenea, au fost efectuate plati in valoare totala de 1,78 miliarde de euro, ceea ce reprezinta aproximativ 22% din valoarea fondurilor europene destinate agriculturii. Din acestea, 841,31 milioane de euro sunt pentru contractele incheiate de APDRP, la care se adauga aproximativ 947 de milioane de euro, plati efectuate pentru Masurile de sprijin pe suprafata implementate de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA).

In functie de tipul investitiei finantate prin PNDR, situatia detaliata se prezinta astfel:

  • Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole”

Pana in prezent, APDRP a primit 5.545 de cereri de finantare, din care au fost selectate 1.845 de proiecte cu valoare nerambursabila de 725,47 de milioane de euro. Totodata, au fost efectuate plati totale in valoare de peste 228,18 milioane de euro.

  • Masura 123 „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”

Aceasta Masura a fost accesata de 1.504 beneficiari, fiind semnate pana in prezent 684 de contracte de finantare in valoare de peste 501,72 milioane de euro. Aceste sume fac referire si la Schemele de ajutor de stat din cursul anului 2008, dar si la noua Schema N578 din anul 2010. Pentru proiectele de crestere a valorii adaugate a produselor agricole si forestiere au fost efectuate plati in valoare de peste 119 milioane de euro.

  • Masura 322 „Renovarea si dezvoltarea satelor”

In urma depunerii a peste 3.039 de cereri de finantare, suma alocata prin PNDR acestei Masuri, pana in anul 2013, respectiv 1,57 miliarde de euro, a fost depasita de aproape cinci ori. Au fost contractate pana in prezent 607 proiecte cu o valoare nerambursabila de 1,53 de miliarde de euro.

  • Masura 312 „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi”

Pentru aceasta Masura, lansata in septembrie 2008, au fost depuse 3.980 cereri de finantare, fiind contractate pana acum 1.339 de proiecte, cu o valoare nerambursabila de aproape 197 milioane de euro, procesul de contractare fiind in desfasurare.

  • Masura 313 „Incurajarea activitatilor turistice”

Din septembrie 2008, cand a fost lansata prima sesiune pentru depunerea de proiecte si pana in prezent, in cadrul acestei Masuri, au fost depuse 1.401 de cereri de finantare si au fost contractate 583 de proiecte, in valoare de 102,73 de milioane de euro.

  • Masura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”

Masura de instalare a tinerilor fermieri s-a bucurat, inca de la lansarea acesteia, in decembrie 2008, de un interes foarte mare. Astfel, pana in acest moment, au fost depuse 6.572 de cereri de finantare, dintre care au fost contractate pana acum 2.915 proiecte. Valoarea proiectelor contractate depaseste 61,5 milioane de euro.

  • Masura 431 „Functionarea Grupurilor de Actiune Locala, dobandirea de competente si animarea teritoriului”, submasura 431.1 – Constructii parteneriate public – private

Prin aceasta masura se acorda fonduri pentru activitati care asigura stimularea formarii de parteneriate, pregatirea si asigurarea implementarii strategiilor de dezvoltare locala.
Prin implementarea actiunilor specifice LEADER, Grupurile de Actiune Locala (parteneriate public-private alcatuite din reprezentanti ai sectoarelor public, privat si ai societatii civile) pot sa asigure imbunatatirea guvernantei locale. De asemenea, implementarea actiunilor presupune consolidarea coerentei teritoriale si implementarea de actiuni integrate, ce pot conduce la diversificarea si dezvoltarea economiei rurale, in folosul comunitatilor. In sesiunea desfasurata in perioada septembrie – octombrie din 2009 au fost depuse 112 proiecte in valoare de aproximativ 5 milioane de euro, lucru deosebit de imbucurator tinand cont de noutatea absoluta pe care o presupun aceste tipuri de finantari.

  • Masura 221 – „Prima impadurire a terenurilor agricole”

Masura, lansata pentru prima data in luna octombrie a acestui an, are ca scop cresterea suprafetei de padure cu rol de protectie a apei, a solurilor si suprafetelor de paduri cu rol de protectie impotriva factorilor naturali. In cadrul acestei sesiuni au fost depuse 6 cereri de finantare, cu valoarea de 1,78 milioane de euro.

Descarca situatia proiectelor depuse la 7 ianuarie 2011.

Sursa: APDRP

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.