ISTORIA CLUBULUI ZBURATORUL FLORESTI(CONTINUARE) SOSIREA PORUMBEILOR DIN CONCURS

Data trecuta v-am vorbit despre imbarcarea si lansarea porumbelilor in concurs ,despre ceasurile mecanice si electronice, acum vreau sa va vorbesc despre recuperarea lor la sosirea din concurs si constatatarea lor (ora ,data,minutul si secunda sosirii)

CONSTATATAREA DE CATRE CEASURILE MECANICE: in ziua concursului columbofilii cu ceasurile mecanice stau in jurul crescatoriei asteptand prima sosire a unui porumbel angajat in concurs. Acesta,odata sosit se asteapta ca acesta sa intre in crescatorie, sa i se ia clema cauciucata de pe picior urmand  sa fie introdusa in ceasul constatator,apoi se da bataia propriu-zisa  prin care se tipareste pe o banda introdusa in ceas ziua ,ora,minutul si secunda sosirii porumbelului. Ceasurile constatatoare mecanice pot fi cu 12 sau 24 de gauri unde se introduce clemele cauciucate(exemplu: Junior cu 12 gauri si Benzing cu 24)

Dupa ce s-au facut toate operatiunile acestea, columbofilii care poseda ceasuri mecanice cat si cei cu cele electronice merg la club asteptand toti  bataia oficiala care este data dupa un ceas atomic dupa care benzile de hartie tiparite cu ziua,ora,minutul si secunda in ceasurile mecanice sunt scoase si citite,ulterior ele fiind trecute pe fisa de concurs in locurile special amenajate.

CONSTATATAREA DE CATRE CEASURILE ELECTRONICE: la ceasurile electronice sistemul este mult mai usor pentru columbofilii care poseda acest tip de ceas. Constatatarea se face aproape singura,porumbeii nemaifiind stresati de catre crescatori care incearca sa-i prinda, acestia avand cipul electronic pe picior,intrand in crescatorie calca pe trapa unde se face constatatarea electronic datele cu ziua,ora,minutul ,secunda si seria porumbelului trimitandu-le in ceasul constatator care este conectat direct la trapa. Aceasta instalatie este conectata la o sursa de energie electrica instalata de catre crescator in crescatoria sa.

RECUPERAREA PORUMBEILOR: recuperarea prumbeilor se face atat natural cat si cu medicamente. Recuperarea la natural  se face cu diverse ceaiuri,miere,lamiae,menta,tei,musetel etc iar cea medicamentoasa cu electroliti produsi de diferite firme.

La sosirea porumbeilor din concurs daca crescatorul nu are sau nu vrea sa folosesca medicamente,administreaza in apa de baut sau in ceaiul preparat de el o lingurita de miere si stoarce o felie de lamaie. Aceasta reuperare naturala tine in mare parte si de porumbelul sosit. Recuperarea cu medicamente: electrolitii sunt de doua tipuri : prafuri si lichid. Se prepara in ziua sosirii cu apa curata fara clor ,acestia tinand loc produselor naturale de mai sus(exemplu: firma Romvac produce electrilitii nmiti Columboclin-praf). Electrolitii pot fi folositi ca detocsifiant la revenirea din curse a porumbeilor dupa vaccinarea porumbeilor,in timpul naparlirii porumbeilor,in timpul deshidratarii,produsul asigurand reechilibrarea si rehidratarea organismului.Acestia pot fii combinati cu diverse produse pentru porumbei avand in vedere o recuperare mai rapida(exemplu:pot fi combinati cu:Glucovit-un energizant pentru porumbei,Naturaline-un ceai din 16 plante benefic pentru respiratie,sistemul digestive etc, Tusifug-benefic pentru respiratie si flegma din gat a porumbeilor).

Intr-un articol viitor va voi vorbi despre ingrijirea prumbeilor(exemplu-hranire,baie).

Vant in pene acestor atleti ai aerului!

Juganaru Andreea

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.