„India Darshan”

„India Darshan”

Prin bunăvoinţa Bibliotecii Judeţene “Nicolae Iorga” şi a directorului Nicolae Boaru, vă prezentăm în fiecare zi, recenzia unei cărţi. Astăzi “India Darshan”, de Iuliana Nalatan.

Lectură plăcută!

Monica BOSTAN

Editura Cununi de Stele

„În India, când te afli în prezenta unui maestru, a unui om sfânt, când mergi la templu si te uiti la Dumnezeu sub formã de imagine sau statuie, se spune cã primesti darshan. Privind, te înalti. Ceea ce vezi cu ochii te poate atinge atât de profund încât sã îti schimbe instantaneu viata.
Darshan înseamnã viziune, punct de vedere. Când privim ceva sau pe cineva, ne formãm o opinie, în functie de starea mintii si de nivelul nostru de întelegere. De multe ori vedem doar estetica; vedem cu ochii fizici numai suprafata lucrurilor. A vedea cu adevãrat înseamnã sã devii una cu ceea ce vezi. Asta înseamnã darshan. Când nu mai existã nimic altceva, doar o deschidere si o prezentã fãrã margini. Si în acea întâlnire tãcutã dintre ochi si suflete e cea mai mare bucurie care poate exista.
Cãlãtoria este înainte de toate o experientã a ochilor. Si India poate fi vãzutã în multe feluri, în functie de privitor. Pentru mine, India este si va fi o tarã, o lume, o idee sacrã. Iar experienta de a fi în prezenta sacrului se numeste darshan.

În decursul a douã cãlãtorii de sapte luni în total am parcurs India din nord pânã în cel mai sudic punct. Mai mult de douã luni am stat în ashram. În restul cãlãtoriei am admirat natura fiecãrui loc, am trecut în vitezã prin orase gigant, m-am pierdut în sate rupte de civilizatie, am vizitat palate si temple. Am vãzut India atemporalã si India istoricã. Am cunoscut oameni de toate vârstele si am fost primitã cu drag în casele lor. Am dormit pe jos si în hotel de 5 stele. În final, am strãbãtut peste 18.000 de km cu autobuzul si trenul, vizitând locuri din paisprezece state.

Cartea prezintã, pe de o parte, descoperirea unei culturi noi, pe de altã parte, cãlãtoria mea interioarã”.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.