Inaugurarea Muzeului ”Crama 1777 Valea Călugărească”

Zilua Internațională a Muzeelor, de anul acesta, 18 mai, are ca principal eveniment, inaugurarea Muzeului ”Crama 1777 Valea Călugărească” și vernisajul expoziției permanente a acestuia.

Crama din Valea Călugărească, monument de artă medievală țărănească, realizat de meșteri autohtoni, cioplitori în lemn, s-a păstrat până în anul 1985 în forma ei originală. Vechea cramă a fost amplasată în centrul zonei viticole aferente comunei Valea Călugărească; compusă din două încăperi, prima servind pentru obținerea mustului, iar cea de-a doua pentru păstrarea vinului.

De-a lungul timpului, crama a suferit divesre restaurări, cea mai imporatantă fiind cea inițiată de profesorul Nicolae Simache în 1960, urmând ca în 1967 să fie declarată muzeu. Între anii 1970-1980 crama se degradează ireversibil, iar în 1985 se decide demontarea acesteia și recuperarea unor bârne de lemn, care au fost păstrate și conservate în depozitele Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și-a propus reconstrucția cramei și transformarea ei în muzeu, pe un alt amplasament. Acest lucru a fost posibil prin bunăvoința familiei Dumitrăchescu T. Petre, din Valea Călugărească, care a donat terenul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Consiliului Județean Prahova, finanțator al proiectului.

Inaugurarea acestei crame la 18 mai 2013, vine după o muncă asiduă, atât a constructorilor, cât și a specialiștilor muzeografi și conservatori-restauratori, care au contribuit la readucerea acestui monument în atenția publicului vizitator, dornic a afla informații despre tradiția viti-vinicolă din zona Valea Călugărească.

Cea de-a IX-a ediție a Nopții Europene a Muzeelor deschide porțile secțiilor muzeale subordonate, începând cu ora 19.00, până după miezul nopții.

 

Monica Bostan

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.