Frunzele se astern pe pamant, poezia se asterne pe hirtie, la Cenaclul Atitudini

Cenaclul Atitudini este organizat de Casa de Cultură Ploiești și este deschis către orice iubitor de literatură. Creațiile membrilor sunt publicate în revista Atitudini, editată de aceași instituție și distribuită gratuit.

Cenaclul își are originea în seratele Atitudini (care se desfășoară lunar, încă din 2003) un amestec de muzică bună, poezie și artă. Necesitatea de a aprofunda discuțiile despre literatură și de a prezenta și discuta creațiile proprii au dus la apariția cenaclului, care se desfășoară paralel cu seratele. Coordonatorul acestuia este scriitorul Gelu Nicolae Ionescu, care a reușit să aducă împreună atât tineri aspiranți la numele de poet, cât și poeți experimentați. Astfel, dialogul cultural este completat de un dialog între generații, iar rezultatele surprind mereu în mod plăcut. Umorul de calitate, trăsătură a oamenilor deschiși și inteligenți, este, bineînțeles, prezent.

            Atitudini nu reprezintă doar un loc unde poeții prezintă celorlați ce au mai scris, ci și un atelier de creație. Astfel, creativitatea este stimulată prin „jocuri”, precum scrierea unei poezii pe baza unor cuvinte date de fiecare participant, sau pe baza unei teme date.

Un alt aspect important al cenaclului este rolul său civic. De-a lungul timpului, membrii au participat la festivități dedicate orașului, precum și la festivaluri de poezie și la alte evenimente culturale naționale, unde au reprezentat cu succes Ploieștiul. De asemenea, ei s-au implicat în educația tinerilor, organizând ședințe de cenaclu în instituțiile de învățământ locale, demonstrând elevilor că literatura nu există doar în manuale, că este vie și se naște sub ochii lor și ajută la dezvoltarea unor calități esențiale, ca memoria, capacitatea de exprimare, creativitatea, cunoașterea intrapersonală.

Prinre membrii actuali ai cenaclului se numără Gabriel-Vincențiu Mălăescu, Gabriela Teodorescu, Valentin Irimia, Silvian David, Mihai Tocaru, Călin Derzelea, Marian Dragomir, Filip Kӧlo, Ioan Vintilă Fintiș, George Pașa și mulți alții.

Dacă sunteți interesați, puteți afla mai multe informații de la Casa de Cultură Ploiești (www.casadecultura.ro), str. Democrației nr. 60-62, et. 4, Ploiești, Prahova, tel: 0244578149, sau puteți merge la următoarea ședință de cenaclu, care va avea loc marți, 20 noiembrie, ora 17:30, la instituția menționată mai sus.

 

Gheorghe Marian Neguțu

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.