FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE JAZZ PLOIEŞTI HOT JAZZ SUMMIT – Ediţia a VI-a

Cea de-a VI-a editie a Festivalului International de Jazz „Hot Jazz Summit” va avea loc in perioada 13-15 mai 2011 la Teatrul Toma Caragiu. Printre invitati se vor numara mari artisti ai genului precum Chucho Valdes, Maria Joao, Mario Langinha si Peter Sarick

Programul Ediţiei

Ziua I – Vineri 13 Mai

19.00 – Deschiderea Festivalului
19.30 – recital Harry Sokal Trio (Austria)

Harry Sokal – saxofon
Raphael Wressnig – orga
Lukas Knöfler – tobe

www.harrysokal.com
Harry Sokal îl întâlneşte pe Raphael Wressnig – o întâlnire care va genera scântei! Harry Sokal, cameleonul stilistic, Raphael Wressnig – minunea groovelui la orga Hammond B3 şi Lukas Knöfler la tobe se unesc într-un trio clasic de orgă. Un spectacol exploziv de Jazz deosebit! Inspirat din sunetul clasic, electronic al Jazz-ului şi într-o continuă schimbare stilistică, Harry Sokal îl întâlneşte pe tânărul organist Raphael Wressnig, care aduce influenţe ale Souljazz-ului şi care crează un stil propriu, exploziv, dar în acelaşi timp elegant de a cânta la orgă.

21.30 – recital Fanny Bériaux Quartet  (Belgia)

Fanny Bériaux –  voce
Manu Bonetti – chitara
Jérome Baudart – tobe
Max Malkomes – double bass

www.fannyberiaux.com
Muzica şi vocea lui Fanny Bériaux reflectă influenţa marcantă a unor importante cântăreţe de jazz ca  Anita O’Day, Erikah Badu, Ella Fitzgerald, Alice Russel, Madeleine Peyroux, Cassandra Wilson, Melody Gardot.
Fanny  a început studiul muzicii clasice şi al pianului la vârsta de 8 ani, fiind autodidactă în studiul chitarei. La 18 ani a intrat în lumea muzicii profesioniste, înscriindu-se la Conservatorul Regal din Liege, unde a absolvit secţia de muzică clasică. A urmat Conservatorul Regal din Bruxel unde a studiat jazzul.
A făcut parte din diferite proiecte vocale în Belgia (Jazz, Soul,Folk, Reggae, muzică tradiţională şi chiar barocă) şi a început să predea lecţii de canto. Cînd l-a întâlnit pe compozitorul şi inginerul de sunet Jarek Frankowski a decis să-şi lanseze propriul album:“Blow Up My World”.

Ziua II – Sambata 14 Mai

19.30 – recital China Moses (SUA, Franţa)

China Moses – vocal
Raphael Lemonnier – pian
Jean Pierre Derouard – baterie
Fabien Marcoz – bass

www.chinamoses.fr
Prezentatoare la MTV, cântăreaţă, autoare, compozitoare şi producătoare China Moses este înainte de toate o artistă eclectică care întrupează noţiunea americană a divertismentului.  Această trăsătură provine dintr-o copilărie marcată de muzică şi teatru. Părinţii săi sunt cântăreaţa Dee Dee Bridgewater şi producătorul  Gilbert Moses. Primul ei single «Time»,a fost înregistrat în 1996, urmându-i albumele: «China » (1997), « On Tourne en Rond » (2000) et « Good lovin’ » (2004).
Colaborările cu Me’shell Ndgecello, Bob Power, Etienne de Crecy, Guru, Mounir Belkhir, Diam’s, Camille, Fabe, Dj Mehdi şi Karriem Riggins i-au asigurat reputaţia în domeniul R&B-ului alternativ.
Cariera pianistului Raphaël Lemonnier este centrată mai mult pe jazz. Raphaël Lemonnier a debutat cu bigband-ul din Nîmes dirijat la început de Jeff Gilson, apoi de Roger Guérin. În 1986, a plecat la New Orleans cu Labory’s Creole Jazz Band-ul lui Guy Labory. Timp de un an a studiat boogie woogie-ul cu Philippe Lejeune. Devenind muzician profesionist în 1997, se instalează la New York, unde cântă în cluburile din Manhattan şi îl întâlneşte pe pianistul lui Charlie Mingus, Jaki Byard. Primul său album, intitulat «Raphaël Lemonnier Trio» este un omagiu adus lui Erroll Garner.  A participat la numeroase Festivaluri prestigioase: Tanjazz (Tanger), The Village Gate, Jazz In Montauban et 24 h Swing de Monségur. În paralel scrie muzică pentru televiziune.

21.30 – recital Maria Joao şi Mario Langinha Quartet (Portugalia)

Maria Joao – vocal
Mário Laginha – pian
Nelson Cascais –  bass
Marcos Cavaleiro – tobe

www.mariajoao.org
Arta Mariei João înglobează influenţe diverse şi eclectice de la esenţele muzicii etnice până la muzica electronică şi jazz-ul de avangardă. Cariera Mariei João a început spectaculos în 1982 la Hot Club Jazz School din Lisabona revelând o autentică stea a jazzului portughez şi european. Încă de la primul ei album Quinteto (1983) Maria João s-a bucurat de un imens succes iar evoluţiile ei au fost premiate permanent la competiţii de gen, ca cea de la San Sebastian în Spania.
Au urmat diverse proiecte în compania unor mari personalităţi ale jazzului cum sunt Carlos Bica şi cvintetul său, pianistul de free-jazz Aki-Takase, grupul Cal Viva şi pianistul Mário Laginha, António Pinho Vargas, dar şi Gilberto Gil, Joe Zawinul, Bobby Mc Ferrin, Laureen Newton, Bob Stenson, Christof Lauer, Saxofour. A înregistrat nu mai puţin de 15 albume iar prezenţa ei scenică este mereu tulburătoare prin rafinamentul inflexiunilor şi profunzimea expresiei vocale.

Ziua III – Duminica 15 Mai

19.30 – recital Chromosomos (Polonia)

Tomek Kasiukiewicz – trombon, electronics
Lukasz Kluczniak – saxofon
Marcin Lamch – bass
Artur Dominik – tobe, electronics

www.chromosomos.art.pl
„Chromosomos” sunt o trupă care depăşeşte limitele jazzului, muzicii entice, jungle sau cele ale rockului progresiv. A fost înfiinţată în 1999 de basistul Artur Dominik, a cărui experienţă îndelungată cu muzicieni din diverse culture şi cu trupe care abordează diverse stiluri a permis proiectului Chromosomos să îmbine varietatea muzicală a culturilor Europene şi din Orientul Mijlociu cu tendinţele moderne ale muzicii de club instrumentale contemporane şi să-i adauge o nuanţă original de jazz. Muzica electronic contemporană îşi pune amprenta asupra ritmului care experimentează în zona  drum’n’bass, jungle sau house. Contrastul dintre structura acustică a trupei şi folosirea sunetelor generate digital, precum şi a procesării elctronice a sunetelor produse de instrumente acustice îi confera trupei Chromosomos o tonalitate unică.

21.30 – recital Chucho Valdes and Afro-Cuban Messengers (Cuba)

Chucho Valdés – Piano
Mayra Caridad Valdés – Vocal
Lázaro Rivero Alarcón – Bass
Juan Carlos Rojas Castro – Baterie
Yaroldy Abreu Robles – Percutie
Dreiser Durruthy Bombalé – Bata & Vocal
Carlos Manuel Miyares Hernandez – Saxofon Tenor
Reinaldo Melián Alvarez – Trompeta

www.valdeschucho.com
Pianistul Chucho Valdes este câştigătorul a nu mai puţin de nouă premii Grammy, dintre care ultimul obţinut în 2011 pentru cel mai bun album la secţiunea Latin Jazz intitulat „Chucho’s steps“, realizat împreună cu The Afro-Cuban Messengers.
În 1973 a pus bazele trupei de latin jazz Irakere, considerată cea mai importantă trupă din istoria muzicală cubaneză din a doua jumătate a secolului XX, un amestec exploziv de jazz ,rock, muzică clasică şi muzică cubaneză tradiţională, care a revoluţionat muzica latino.  Are la activ peste 80 de discuri înregistrate in diferite formule şi a cântat de-a lungul timpului cu nume ca Herbie Hancock, Dizzy Gillespie, Wynton Marsalis sau Chick Corea. Pentru orice amator de jazz, această carte de vizită este una care nu mai are nevoie de nicio altă prezentare. De remarcat este faptul că Chucho merge pe linia compoziţiilor „stabile” în detrimentul improvizaţiei, sau că spre deosebire de mulţi alţii, Chucho păstrează foarte adânc rădăcinile cubaneze în compoziţiile sale.

Biletele se gasesc la Agentia de bilete a Teatrului.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.