Expoziție Gustav Klimt la Castelul Peleș

În perioada 15 septembrie-15 decembrie, Catelul Peleș găzduiește expoziția Gustav Klimt şi Kunstlerkompanie, cuprinzând lucrări din perioada de tinerețe a marelui pictor vienez.

Este vorba despre lucrări realizate în perioada 1883-1886, la comanda regelui Carol I, de către tinerii pictori austrieci Gustav Klimt, Ernst Klimt și Franz Matsch, grupați sub numele de Kunstlerkompanie. Cei trei au lucrat împreună între 1879-1892, satisfăcând comenzi de decoraţie a unor edificii private şi publice, pe tot cuprinsul Imperiului Austro-Ungar și ocazional, în afara acestuia. Se pare că  Gustav Klimt a avut „rolul principal” în cadrul grupului, fapt confirmat și de decorația primită în 1888, din partea împăratul Austriei, Franz Iosif, pentru decorarea clădirii Burgtheater, în condițiile în care și ceilalți doi artiști participaseră la acel proiect. De altfel, Gustav Klimt va fi singurul dintre ei care va ajunge faimos, odată cu înființarea grupului Viener Sezession și datorită unor tablouri ca Sărutul, sau Danae.

Lucrările de la Peleș, informează site-ul peles.ro, sunt organizate în trei părți distincte, conform programelor tematice stabilite după vizita artiștilor la castel și după discuțiile cu Casa Regală: Galeria de strămoşi ai regelui, membrii Casei de Hohenzollern, copiile după tablouri ale unor mari maeştri şi creațiile originale.

Expoziția poate fi vizitată miercuri, de la 11 la 17 și de joi până duminică, de la 9:15 la 17. Ultima intrare se face la 16:15. Pentru adulți, tariful este de 6 lei, pentru pensionari, de 3 lei, iar pentru elevi și studenți, de 1,5 lei.

GHEORGHE MARIAN NEGUȚU

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.