Eveniment memorabil organizat la Muzeul de Artă

Eveniment memorabil organizat la Muzeul de Artă

Marţi, 24 XI 2015, din iniţiativa Casei de Cultură „I.L. Caragiale” la Muzeul de Artă „Ion Ionescu Quintus” din Ploieşti, s-a desfăşurat o nouă seară culturală, al cărei coordonator şi moderator a fost scriitorul Gelu N. Ionescu.

Concepută după o logică a succesiunii temelor şi a alternanţei artelor, festivitatea a avut un program complex în care au fost lansate cărţile: „Ce scrii tu azi, eu am citit ieri” de Constantin Tudorache, „Tu, care ştii că te iubesc”de Iulia Dragomir, au fost ţinute prelegeri, recitate poezii şi interpretate piese muzicale.

Invitatul de onoare al acestei seri a fost criticul şi istoricul literar, Alex Ştefănescu.

Festivitatea a început în acordurile muzicii clasice interpretate de elevi de la Colegiul de Artă „Carmen Silva” din Ploieşti, coordonaţi de către prof.insp. Magda Georgescu.

Cartea autorului Constantin Tudorache „Ce scrii tu azi, eu am citit ieri” a fost publicată la Editura Amanda Edit, în 2015, are un „Cuvânt de întâmpinare” semnat de Mircea Ionescu-Quintus, preşedinte de Onoare al Uniunii Epigramiştilor din România şi „Postfaţă” scrisă de Corin Bianu, scriitor, preşedintele Clubului Epigramiştilor „Cincinat Pavelescu”, din Bucureşti.

Constantin Tudorache, inginer de profesie, este membru al Clubului Epigramiştilor „Cincinat Pavelescu”, membru fondator al Uniunii Epigramiştilor din România, membru al Asociaţiei Caricaturiştilor, este autorul volumelor individuale: „Antidot pentru tristeţe”, „Acorduri şi ritornele”, apare în mai multe volume colective de epigrame, caricatură, umor, s-a bucurat de aprecieri primind mai multe diplome şi premii.

La această activitate a recitat epigrame şi a vorbit despre originalitatea epigramei.

După părerea scriitorului Corin Bianu, Constantin Tudorache „este unul din cei mai buni epigramişti din ţară, iar cartea lansată acum este o dovadă a erudiţiei autorului, a profunzimii cunoaşterii fenomenului epigramistic, a îndrăznelii autorului de a arăta şi părţile mai slabe ale acestei specii literare.”

 

Gelu N. Ionescu a citit „Cuvântul de întâmpinare” scris de Mircea Ionescu- Quintus „[…] domnul Constantin Tudorache este unul dintre cei mai înzestraţi epigramişti români şi, totodată, avizaţi contributori ai dezvoltării actuale a speciei.

Cultura sa bogată, consolidată pe un talent exploziv şi pe o memorie colosală, la care se adaugă spiritul său critic, iscoditor, mereu ironic şi imprevizibil, conferă, cred, argumentele unei lecturi folositoare celor care au harul epigramei […].”

Membri ai Cenaclului „Atitudini” din Ploieşti: Marian Dumitru, Vlad Anton, Alin Niţă, Denisa Pantazi au recitat din poeziile lui Mihai Eminescu.

Florin Sicoe, directorul Muzeului de Artă „Ion Ionescu Quintus” din Ploieşti, a ţinut o prelegere despre Bienala Internaţională de Gravură Contemporană „Iosif Eser”, ajunsă anul acesta la cea de-a XI-a ediţie, al cărei vernisaj va avea loc joi, 26 XI, 2015.

A menţionat faptul că a fost înfiinţată în 1993, unicitatea ei în ţară, caracterul internaţional, numărul mare de autori şi de lucrări expuse, diversitatea tehnicilor de lucru. Numai în acest an sunt expuse 400 de lucrări aparţinând a 246 de pictori din 40 de ţări.

Mădălina Paula Drăgănuţă, profesor de limba română la Liceul Pedagogic, Ploieşti, membră a Cenaclului „Atitudini”, Ploieşti, a ţinut o prelegere despre expresionism, amintind începutul acestuia, trăsăturile, direcţiile de manifestare, etapele din evoluţia curentului.

Ca o completare şi o exemplificare a celor spuse de profesoara Mădălina Drăgănuţă, elevi de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Ploieşti au recitat din poeziile lui Lucian Blaga.

Am fost plăcut impresionată să îl regăsesc printre ei şi pe fostul meu elev, Mihai Ionuţ.

Grupul „The Best”, de la Colegiul de Artă din Ploieşti, clasa profesor Botmariuk Geanina, ne-a încântat cu un recital de muzică clasică.

Gabriela Teodorescu, profesoară de limba română, a făcut o scurtă expunere despre motivul demonului în literatura universală, de la antichitate până în romantism, insistând asupra trăsăturilor acestuia în operele lui Lermontov, Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu.

Eleva Stănescu Bianca Florentina, clasa profesor Boiovici Ana-Luisa, a interpretat la pian o piesă muzicală de Chopin.

Nelu Stan, om de cultură prahovean, a recitat poezii dedicate toamnei.

Acordurile muzicale s-au auzit iarăşi, de data aceasta interpretate de membrii Grupului „Anche Musica”, elevi ai Colegiului de Artă „Carmen Silva”, reprezentanţi ai Casei de Cultură „I.L.Caragiale”, Ploieşti, pregătiţi de profesor Amalia Secreţeanu.

A fost prezentată cartea de debut a Iuliei Dragomir, „Tu, care ştii că te iubesc”, care a apărut în 2015 la Editura Karta-Graphic, Ploieşti, fiind prefaţată de criticul literar Alex. Ştefănescu.

Autoarea este profesoară de limba română la Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Ploieşti, poetă, a debutat cu versuri în revista „Voci feminine” din Satu Mare.

Activează în cadrul Cenaclului „Atitudini”, Ploieşti, este redactor al revistei „Atitudini”.

Cartea este purtătoarea mesajului „Să ne iubim unii pe alţii, să lăsăm în urma noastră lucruri care să construiască un univers frumos, benefic.”

Vorbind despre propria carte a numit-o „o parte din sufletul ei, un dar al inimii, al dragostei pe care o are faţă de semeni.”

Spirit artistic complex, pasionată şi de dans şi de muzică, poeta Iulia Dragomir a recitat din propriile poezii şi a cântat muzică folk pe versurile ei, acompaniată la chitară de elevul Casian Dohanov, cls. a X-a, Colegiul Economic „Virgil Madgearu”.

Elevi de la Colegiul Economic au recitat din poeziile autoarei.

Criticul literar Alex. Ştefănescu, cetăţean de onoare al Ploieştiului, a vorbit despre legătura Domniei Sale cu Ploieştiul, a apreciat activitatea culturală a Muzeului de Artă din Ploieşti şi a domnului Florin Sicoe, directorul acestuia, cât şi interesul elevilor pentru poezie într-o vreme în care cultura este desconsiderată.

A menţionat că seara aceasta i-a provocat un sentiment de dragoste, de duioşie.

Vorbind despre cartea Iuliei Dragomir a afirmat că aceasta impresionează prin bucuria de a trăi, exuberanţă, generozitatea scrisului, pe care le exprimă printr-o sarabandă a cuvintelor, versuri lungi, rime interioare.

O numeşte pe autoare „un fel de Ciuleandră a cuvintelor”, care îl cuprinde şi pe cititor în acest vârtej luminos de cuvinte, iar poezia ei „un mod de a sărbători viaţa prin cuvinte.”

Timp de aproape trei ore am reuşit să trăim cu toţii într-o atmosferă de înalt nivel artistic, divers şi ingenios agrementată cu muzică, poezie, teorie literară, pictură, în care autorii au reuşit să ne transmită propria lor bucurie de a trăi, a crea, a valorifica harul dat de Dumnezeu şi a dărui roadele lui.

A consemnat Elena TRIFAN

sursa:http://confluente.ro/

(236)

Impreuna dam mai departe stirile de bine!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
 1. Adrian Prodan 07/08/2017, 21:06

  Acest domn Tudorache nu este chiar asa cum a fost prezentat la „Atitudini”:el a luat aforismul lui Alexandru Vlahuta „Nu de moarte ma cutremur,ci de vesnicia ei!”si l-a -transformat fara jena in finalul unei epigrame „proprii”:Nu de greve ma cutremur,ci de
  spargatorii lor!”(Vremea grevelor).Si mai indrazneste sa vorbeasca de originalitate
  si sa dea lectii altora ?De acelasi Vlahuta se foloseste si cand combina doua
  proverbe spre a-i iesi o epigrama originala: Nu ma tem de cainii rai cat ma tem de
  mata blanda .Voi reveni pe Gmail , A. PRODAN

  u ma tem

  Reply
 2. Adrian Prodan 07/08/2017, 21:10

  speak Romanian,please ! what means „moderation”?

  Reply
  • Adrian Prodan 09/08/2017, 15:36

   Stimata Redactie,
   V-am expediat adineaori pe Gmail prima parte a comentariului meu „Pacatul
   complezentei in epigramistica ”
   Precizez ca nu sunt epigramist , nu am scris nici o epigrama in viata mea .
   Sunt un fost ziarist ,acum la pensie , si un fost sinaian ,deci un fost prahovean
   (am lucrat ca inginer la I.C.Frimu – Sinaia intre 1956 si 1962 ). Adrian Prodan

   Reply
 3. Adrian Prodan 07/08/2017, 21:12

  adica comentariu la comentariu,cum ar veni?…

  Reply
 4. Adrian Prodan 09/08/2017, 19:56

  Pe vremuri ,cand nu exista posta electronica (Gmail) , ziarul „Flamura Prahovei”
  din Ploiesti raspundea foarte prompt corespondentilor si colaboratorilor sai …

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.