Deşi favoriţi…nu câştigători

În perioada 7-9 ianuarie s-a desfăşurat ediţia a 4-a a competiţiei de dezbateri pentru începători a Primului Turneu Argo, care se încadrează în profilul unui „word school”, însă simplificat, raportându-se la competenţele tinerilor nou-intraţi în această sferă a cuvântării. Acest concurs acceptă participanţi elevi de liceu din toate regiunile tării, fiind principalul eveniment care încurajează o activitate atât de motivantă şi oferindu-le acestora spaţiul configurării lor intelectuale, al dezvoltării abilităţior de viitori debateri. Această competiţie conţine toate datele uneia de calitate, întrucât sunt prezenţi arbitrii cu experienţă, care vor oferi un feedback pozitiv, teme interesante, stimulative, per ansamblu o experienţă memorabilă. Anul acesta au concurat foarte multe echipe, atrase de altfel de modul în care a fost gândit şi organizat concursul, printre care includem şi binecunoscuta echipă din Ploieşti, clubul de debate Argo, care a avut iniţiativa organizării şi derulării acestui eveniment.

Finala s-a dezbătut între o echipă a CN „Ion Creangă”, din Bucureşti şi Argo, formată din doi elevi de la CN „Mihai Vitezul” şi 1 elev de la CN „Al. I. Cuza”, iar tema  pe care s-au bazat discursurile membrilor a fost : „Acest Parlament ar privatiza sistemul educational. Tema este una destul de complexă pentru media de vărstă a elevilor, care s-au dovedit responsabili şi părtaşi la sistemul actual educaţional, prezentând argumente plauzibile, solide, conforme cu realitatea în care trăim. Discursul decisiv le-a aparţinut reprezentanţilor grupului Argo din Ploieşti, care au reuşit să contracareze argumentele adversarilor, aflaţi cu un avantaj în faţa lor.  Felicitări!

Derularea activităţilor clubului de debate Argo nu se limiteză numai la participarea şi organizarea unui astfel de concurs, iar exemplul care să susţină afirmaţia este faptul că în data de 22 ianuarie, au avut loc o serie de debate-uri demonstrative, înfăptuite ad-hoc în 4 insituţii de învăţământ ploieştene: Şcoala “Grigore Moisil”, CN “Mihai Viteazul”, CN “Al. I. Cuza” şi Colegiul Spiru Haret. Numărul mare al “curioşilor” demonstrază amploare acestui gen de activitate în rândul tinerilor, care se vor deprinde cu abilităţi oratorice, necesare oricărei profesii, întrucât să fii coerent, cohesiv în discursul de zi cu zi nu este un lucru nefavorabil, ba chiar lăudabil şi din ce în ce mai greu de găsit. Comisia de selecţie a viitorilor membrii din clubul Argo a fost formată din: Simona Mazilu, David Moscovici, Eveline Dicu şi Şerban Pitic. Şi uite în acest mod există câştig de parte fiecăruia, clubul se îmbogăţeşte cu membrii talentaţi şi de perspectivă, iar tinerii vor avea parte de activităţi extraşcolare motivante, creative şi cu rezultate pe termen lung.

Alexandra Anghel

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.