De la ALBINE despre managementul riscului

Iata ce putem invata de la ALBINE despre managementul risculuiMichael O’Malley este consultant pe resurse umane si apicultor pasionat. El a publicat recent in Harvard Business Review o analogie extrem de interesanta despre albine si managementul riscului.

Comunitatile de albine, spre desosebire de banci si alte institutii financiare, nu ajung niciodata prea mari sau prea complexe pentru a se prabusi („too big to fail”), spune O’Malley. Cand colonia devine prea mare, un grup se separa din ea pentru a forma o noua colonie. Asta deoarece o entitate prea mare nu este eficienta. Totodata, riscul este dispersat. Nu exista o supercolonie care sa duca la sfarsitul tuturor albinelor dintr-o zona in caz de dezastru.
Economistii de calibru au sustinut deseori ca marile grupuri financiare ar trebui impartite in companii mai mici, astfel incat sa poata fi mai usor administrate si supravegheate. Astazi, marile banci ale lumii au, sub aceeasi umbrela, cel putin o divizie de retail, o divizie de investitii, o divizie de management al averilor si o divizie de asigurari. Toate aceste entitati ar trebui sa functioneze independent, pentru un mai bun management al riscului. Pentru guverne ar fi mai usor sa salveze entitati mai mici decat supergrupuri, in caz de urgenta. De aici a aparut expresia „too big to fail”. Aceste grupuri sunt atat de mari incat pur si simplu nu pot fi lasate sa se prabuseasca, deoarece ar instaura haosul in economia locala si cea globala.
In interiorul comunitatii, albinele au trei strategii de combatere a riscului care pot fi aplicate si in cazul organizatiilor, potrivit lui O’Malley:
1. Luarea deciziilor este descentralizata – fiecare albina ia propriile decizii in functie de ce percepe si vede in jurul sau. Astfel, o singura albina nu poate lua o decizie care sa condamne la disparitie tot grupul.
2. Coloniile sunt diversificate – Albinele analizeaza multe variante inainte de a lua o decizie, apoi aleg independent. Astfel numarul de optiuni este aproape nelimitat pentru o colonie cand vine vorba de procurarea hranei si a altor resurse.
3. Albinele au intotdeauna pregatita o reactie pentru cel mai prost scenariu – Albinele au capacitatea de a alege decizia cea mai putin proasta, atunci cand una buna nu exista. Multe erori mici sunt de preferat unei erori uriase.
sursa: www.manager.ro
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
Tagged with

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.