D-l Goe a prins „viata” la Ploiesti

200 de ploiesteni au participat astazi  ( n.a. 3 aprilie ) dezvelirea  statuar ce-l întruchipeaza pe ”nenea Iancu” alaturi  persoanajele din schita „Dl.Goe”.

Actiunea de dezvelire a ansamblului monumental ”I.L. Caragiale”, a început în jurul orelor 11.00, pe amplasamentul din fata Primariei Ploiesti , în prezenta a reprezentantilor administratiei locale ploiestene si ai Prefecturii Prahova.
”Nicolae Iorga ne-a scris istoria iar Caragiale a dat sufletul acestui oras. Grupul statuar este o asemanare izbitoare între spiritul ploie?tenilor ?i spiritul lui nenea Iancu. Este un grup statuar inedit, care coboara între oameni”, a declarat Calin Hoinarescu, arhitectul sef al Ploiestiului.
Dupa finalizarea ceremoniei, cei prezenti  s-au îmbulzit sa faca poze alaturi de Caragiale, Mamita, Mam’Mare si Dl. Goe.
Pentru realizarea acestei opere ,  a avut loc o selectie de machete.
Castigatorul selectiei a fost  Ciobanu E. Radu din Satu Mare.
Monumentul statuar reprezinta o scena imaginara din viata si opera lui I.L. Caragiale.
Asamblul statuar  este formata din cinci personaje:
Personajul principal, I.L. Caragiale, este îmbracat în haine de epoca, sezând si privind meditativ spre grupul de personaje alaturat.
„Efectul ”  se creeaza prin dialogul dintre privirile scriitorului si ale Mamitei.
Banca de epoca pe care sta „nenea Iancu”  e modelata în acelasi registru impresionist ca restul asamblului.
Dimensiunea bancii este de aproximativ 150x120x200 cm, în greutate de pâna la 350 kg.
Grupul este  format din personajele: Mamita, Mam’Mare si dl. Goe, acestea sunt modelate împreuna.
Personajele feminine sunt îmbracate  în haine de sarbatoare, de epoca, iar D-l Goe este îmbracat in celebrul sau costum de marinar. Cele trei personaje stau in picioare ,asteptand trenul.
Mamita este personajul care leaga acest grup de personajul principal prin gestul de întoarcere a capului si a schimbului de priviri cu scriitorul. Mam’Mare face un gest protector si admirativ fata de Goe.  Dimensiunile grupului:  220x170x120 cm, în greutate  de aproximativ 350 kg.
Personajul Tanti Mita sta în picioare în partea dreapta, în fata grupului celor trei personaje, si este îmbracata în haine de epoca.
Dimensiunea:  200x60x60, în greutate neta de aproximativ 120 kg.
Felinarul de epoca, este menit sa întregeasca  aspectul unui peron de gara din perioada interbelica. Dimensiunea:  310x40x40, în greutate neta de aproximativ 100 kg .

Gabriel Dima

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
  1. […] treabă a naibii de bună! Nu înţeleg de ce noi nu avem mai multe statui precum aceasta! Ştiu de ansamblul I.L. Caragiale din  Ploieşti, voi ştiţi de […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.