Concursul Regional de Dans Clasic si Contemporan “Lebada de cristal” va avea loc la Ploiesti

Sambata 23 martie 2013 va avea loc la Teatrul “Toma Caragiu” din Ploiesti, incepand cu ora 11.00, Concursul Regional de Dans Clasic si Contemporan “Lebada de cristal”, aflat la prima editie.  Scopul acestui eveniment de anvergura este de a aduce in atentia comunitatii ploiestene frumusetea dansului cult si rolul sau in educatia estetica a tinerilor.

Dansul a evoluat ca si celelalte arte, pe doua axe: traditie si modernitate. Concursul “Lebada de cristal” isi propune sa atinga ambele directii estetice, promovand astfel diversitatea si multitudinea stilurilor de dans, arta ce a capatat o binemeritata aureola in ultimul timp si in tara noastra.

In contextual in care astazi dansul clasic este prea putin cunoscut, iar limbajul si eleganta sa sunt prea putin intelease in randul tinerilor, organizatorii isi propun sa contribuie in mai mare masura la promovarea si conservarea stilului de dans academic si a ethosului sau specific, alaturi de celelalte genuri cunoscute publicului.

Sectiunea I a concursului este destinata iubitorilor Dansului Clasic, care pot participa cu variatii apartinand repertoriului universal al baletului romantic. La Sectiunea a II-a, Dans contemporan/Modern, pot fi inscrise lucrari coregrafice originale care utilizeaza tehnicile de dans modern apartinand inceputului de secol XX. Cea de-a III-a Sectiune este dedicata dansurilor de inspiratie folclorica, inclusiv etno stilizate, ce transfigureaza intr-o maniera moderna elementele specifice dansurilor nationale. Sectiunea a IV-a este destinata genurilor show-revue, broadway, cabaret, jazz-dance. Pot fi prezentate piese de show-dance, gen ce permite existenta unui story, utilizarea elementelor cu caracter acrobatic, a obiectelor scenografice sau a altor elemente care favorizeaza conturarea unei idei regizorale.

La aceasta competitie pot participa solisti dansatori si ansambluri, elevi ai cluburilor sau scolilor de stat sau private din regiunea de sud-est a Romaniei, care frecventeaza in timpul liber cursuri de dans la nivel de initiere sau avansat. Castigatorii vor primi medalii, iar laureatii fiecarei sectiuni vor primi ca trofeu o mica lebada de cristal, simbol al balerinei desavarsite, si brand al concursului.

Sunt gata pentru startul competitiei 320 copii si tineri din Prahova, Constanta, Bucuresti, Targoviste si Brasov. Printre participanti se numara Palatul National al Copiilor Bucuresti, Liceul de Coregrafie Floria Capsali Bucuresti, Centrul Cultural „I. Manu” Otopeni, Asociatia Cultural Educativa Attitudine si Studio de Balet „Melinda”, din Constanta, Studio de Dans Valleriana din Targosiste, Clubul Copiilor din Baicoi, si nu in ultimul rand Palatul Copiilor Ploiesti.

Primaria Municipiului Ploiesti sprijina si de aceasta data actiunea Palatului Copiilor Ploiesti, care este organizatorul principal. Coordonatorii de proiect sunt profesorii Alina si Robert Zahariuc, alaturi de doamna director Constanta Vica si de comitetul de parinti al cercului de balet. Juriul va fi format din profesionisti ai dansului si va fi prezidat de domnul profesor Constantin Marinescu, de la Liceul de Coregrafie Bucuresti, care l-a descoperit si format pe celebrul balerin Gheorghe Iancu, un mare star al baletului mondial, partenerul la fel de celebrei Carla Fraci.

Obiectivul general al concursului este de a facilita afirmarea potentialului artistic creativ si interpretativ, co-interesand atat elevi cat si profesori din domeniul coregrafic. In acelasi timp, evenimentul vizeaza atragerea si motivarea agentilor culturali, educativi, dar si economici in promovarea unei educatii de calitate prin arta.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.