Comuna Izvoarele în cursa pentru titlul „Satul Cultural al României 2014”

Comuna Izvoarele în cursa pentru titlul „Satul Cultural al României 2014”

Comuna Izvoarele candidează la titlul “Satul Cultural al României 2014” – program cultural şi turistic derulat de Asociaţia “Cele mai frumoase sate din România”, sub înaltul patronaj al Ambasadei Franţei în România, cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism. Constituit după modelul “Capitalei Culturale Europene”, programul vizează promovarea culturii şi a artei populare româneşti şi europene, a gastronomiei, a produselor tradiţionale şi de meşteşug din România, a turismului rural, a agroturismului şi a ecoturismului din regiune, a patrimoniului cultural viu. Comuna prahoveană a obţinut nominalizarea după ce autorităţile locale au demonstrat că an de an organizează activităţi diverse, în cadrul cărora promovează tradiţiile locale, că în comună există un centru cultural şi că localitatea poate susţine, în 2014, cel puţin zece evenimente culturale ample.

La această primă ediţie s-au înscris în competiţie 8 comune pentru desemnarea “Satului Cultural al României”, cinci fiind selectate să intre în finală. Alături de Izvoarele, au rămas în concurs comunele: Cumpăna (judeţul Constanţa), Bezdead (judeţul Dâmboviţa), Poiana Stampei (judeţul Suceava), comuna Ciocăneşti (judeţul Suceava). Asociaţia “Cele mai frumoase sate din România” va organiza mâine, cu începere de la ora 11.30, la sediul Ambasadei Franţei în România, evaluarea candidaturilor. În urma evaluării şi jurizării de către o comisie de specialitate, comuna care va avea cel mai mare număr de puncte va fi declarată câştigătoare. Aceasta va fi desemnată în funcţie de o serie de criterii, cum ar fi: gradul de atractivitate al evenimentelor propuse, diversitatea acestora, experienţa autorităţilor în organizarea manifestărilor, existenţa unor parteneriate cu alte instituţii.

„Cu ocazia acestui program România se încrie pe drumul european al valorificării patrimoniului, unde cultura este recunoscută ca un ambasador economic şi turistic al ţărilor. Europa investeşte anual în industria culturală, iar consumul cultural conduce la notorietate, iar notorietatea atrage turişti şi prosperitate.

Este timpul ca România să-şi recunoască valorile !
Este timpul să fim mândri că suntem români ! „, precizează Nicolae Marghiol pe site-ul satefrumoase.ro

sursa: facebook ASOCIATIA „CELE MAI FRUMOASE SATE DIN ROMANIA”; satefrumoase.ro

Monica BOSTAN

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.