Comuna Ceptura, Prahova

Ceptura este o comună în județul Prahova, Muntenia, România. Reședința comunei este localitatea Ceptura de Jos. Comuna Ceptura este situată în podgoria Dealu Mare – Prahova, la o distanță de aproximativ 6 kilometri de șoseaua Ploiești – Buzău. Comuna este formată din cinci sate: Ceptura de Jos, Ceptura de Sus, Șoimești, Rotari și Malu Roșu.

Ceptura a făcut parte din județul Saac, până la desființarea acestuia în anul 1847.[4] La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna se afla în plasa Cricovul din județul Prahova, având 6 cătune (cele actuale, plus Valea Gardului, sat absorbit între timp de cel de reședință). Populația totală era de 2338 de locuitori, iar comuna avea o școală de la 1848, frecventată de 151 de copii, și 5 biserici (3 în Ceptura de Sus și de Jos, câte unul în Șoimești și Rotari), plus un mic schit ce aparținea mănăstirii Căldărușani.[5]

În perioada interbelică, a fost inclusă în plasa Urlați a aceluiași județ și, după 1950, în raionul Urlați al regiunii Prahova, și apoi al regiunii Ploiești. În 1968 a redevenit parte a județului Prahova, reînființat. În toată această perioadă, comuna și-a păstrat aceeași componență.

sursa:wikipedia.org

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.