Investitorii de peste hotare sunt tot mai increzatori in economia Romaniei. 11 companii vor veni in tara noastra pentru a investi nu mai putin de 900 de milioane de euro.
„De la 1 ianuarie am primit 11 intentii de proiecte noi, care totalizeaza 900 de milioane de euro si ar urma sa aduca 6.500 de locuri de munca”, a declarat, pentru Capital, Sorin Vasilescu, director al CRPCIS (Centrul Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine).
Un exemplu concret este Honeywell, care vrea sa investeasca masiv in Romania. Compania asteapta insa raspunsul MFP (Ministerul Finantelor Publice) referitor la acordarea unor facilitati. Pe de alta parte, o firma americana din zona medicala intentioneaza sa investeasca in tara noastra.
La capitolul „facilitati oferite”, concurenta Romaniei este alcatuita din Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria si Serbia. Care sunt avantajele Romaniei in fata acestei competitii? Taxa unica, mana de lucru ieftina, pregatirea industriala considerabila si capacitatea romanilor de a vorbi mai multe limbi straine. Desigur, in completarea aspectelor mentionate vin si cele legate de reglementarile Codului Muncii, inca necunoscute investitorilor, dar promovate de CRPCIS.
Firmele care „injecteaza” 5 milioane de euro in Romania si angajeaza 50 de oameni pot beneficia de anumite facilitati. Cei care realizeaza investitii in parcurile industriale nu platesc taxe pentru cladiri si terenuri. Totusi, suntem „pe minus” in privinta drumurilor.
In luna ianuarie 2011, cuantumul investitiilor a crescut la 240 de milioane de euro. Oportunitatile oferite de Romania sunt semnificative. Sorin Vasilescu considera insa ca acest avant nu poate fi „sustinut pe parcursul intregului an”.
Analistii estimeaza ca in Romania se vor realiza, la nivelul acestui an, investitii de 4 miliarde de euro, comparativ cu 2,6 miliarde de euro, realizate in 2010. 70% din investitiile greenfield din Romania merg la export. Exista domenii care au potential, dar raman in urma: auto, energia regenerabila, aviatia, siderurgia, agricultura si turismul. „In Romania poate intra si al treilea producator auto. Acesta ar putea fi din Japonia sau poate din alt stat asiatic”, mai precizeaza Vasilescu.