Ideiile vin de la sine, numai cand trebuie sa te apuci de gradinarit incepi sa te intrebi: cand schimbi pamantul, in ce perioada sadesti bulbii, care e ingrasamantul cel mai bun, cand pot face butasiri la trandafir si cum trebuie sa ingrijesti plantele? Astfel ne-am propus sa realizam un calendar al gradinarului, un ghid util in organizarea si planificarea ideilor.
Ianuarie
In gradina putine lucruri sunt urgente luna aceasta, dar unele minore pot fi facute din timp. Majoritatea proiectelor se fac incepand cu luna aceasta. Este o perioada potrivita pentru a ne ocupa de uneltele de gradinarit: curatat, reparat.. etc si sa nu uitam ca acum cand plantele sunt in repaus vegetativ se pot face t underi ale pomilor fructiferi, arbustilor, subarbustilor in zilele mai insorite.Daca zapada este din abundenta o putem aduna sub forma de gramezi la baza tulpinilor la topire fiind un adevarat rezervor de apa util o perioada de timp. La plantele din ghivece, care petrec iarna in aer liber, se indeparteaza zapada umeda pentru ca peliculaade gheata sa nu le rupa. Construirea unor mici paravanturi pentru a proteja plantele perene sensibile la vanturile reci si uscate.
Februarie
Este luna ideala curatirii pomilor fructiferi. In zilele mai blande se curata pomii de ramurile uscate precum si de cele crescute neadecvat, acest lucru ajuta la o crestere si fructificare mai buna. Se pot aplica tratamente la pomii si arbustii fructiferi. Putem pune si seminte de legume la incoltit. Plantele perene trebuie mutate si separate inainte sa inceapa sa apara noi lastari. Vezi daca plantele au fost dezgolite de sol, scoase, in timpul procesului de inghet, impinge-le cu usurinta inapoi la locul lor. Planteaza crinii hemerocallis, cerceii-doamnei, crinii de toamna (Hosta) in zilele in care razele soarelui sunt impunatoare.
Martie
In pragul primaverii vremea este schimbatoare, lucrarile de plantare trebuie facute corespunzator. In cazul pomilor fructiferi daca apar daunatori e bine sa folositi spray impotriva acestora, aplicarea se face in zilele calduroase. La inceputul lunii februarie se pot folosii diversi fertilizatori pentru plantele vesnic verzi, camelii, rododendroni, pentru a hranii trandafirii si alti arbori si arbusti cu frunze cazatoare. Foloseste un fertilizator obisnuit. In aceasta luna se pot tunde trandafirii, se fac stropirii impotriva patarii negre. Planteaza plantele cu bulbi si tuberculi din doua in doua saptamani pana la inceputul lunii iunie asigurand astfel o sursa continua de flori. Asigura hrana necesara plantelor cu bulbi cu un supliment pentru acestea, indeparteaza florile moarte de pe plantele cu bulbi pentru a preveni aparitia bolilor si daunatorilor. Plantarea gardului viu trebuie facuta inainte ca plantele sa se trezeasca la viata. Pentru a imbunatatii structura solului utilizati gunoi de grajd, muschi de turba, compost, cantitatile vor fi administrate regulat pentru a obtine un humus de calitate.
Aprilie
Aprilie este luna in care activitatile prind contur. In urma procesului de inghet- dezghet solul capata o stare foarte buna si poate fi lucrat cu usurinta. Este luna trandafirilor, daca vreti sa va imbogatiti gama de trandafiri acum e momentul sa va procurati si alte soiuri. Daca temperatura este imbietoare se pot dezgolii tufele de trandafiri, indepartand pamantul strans sub forma unor musuroaie din toamna. Administrarea unei doze de ingrasamant este esentiala. Tunderea lor se va face in functie de soi. In a doua jumatate a lunii se pot planta majoritatea plantelor anuale. Toate organele moarte, uscate sunt indepartate pentru a inlatura orice pericol de imbolnavire. Daca nu a-ti adaugat ingrasamant pomilor fructiferi, o puteti face acum in mod corespunzator.
Mai
Poate fi numita si luna problemelor, plantele sunt expuse oricarui pericol, de la boli pana la diversi daunatori. Acum se vor semana plantele bienale, precum si plantele anuale de vara. Dupa fiecare plantare se va uda mai ales in perioadele uscate. Se fac lucrari de moment; indepartarea buruienilor, udat, sapalugit, legarea tulpinilor in cazul plantelor agatatoare, tunderea inflorescentei diferitilor arbusti (liliac, forsythia). Organele care prezinta o stare lanceda (ingalbenire, innegrire, uscare.. etc) sunt indepartate fiind o sursa contagioasa plantelor. Atentie sporita trandafirilor, udatii la timp.
Iunie
Lucrarile de intretinere sunt continuate in aceasta luna, completate cu lucrari de mentinere a apei din precipitatii pe o perioada mai lunga de timp, introducand vase in sol (in general cele din lut) pentru a colecta apa si a mentine umiditatea necesara. O afanare a solului este o solutie precoce avand drept scop patrunderea cu usurinta a apei in sol precum si o buna aeratie a radacinilor, astfel acestea isi pot extrage cu usurinta nutrientii minerali de care au nevoie. Compozitia solului poate fi reglata daca este nevoie prin adaugarea de balegar. Udatul se va face dimineata si seara, recomandat cu apa stransa din precipitatii. Scoateti bulbii de narcise, lalele, zambile, lasati-i la uscat si dupa puneti-i la pastrat intr-un loc uscat evitand transpiratia.
Iulie
Luna in care ne confruntam cu sufocanta caldura atat noi cat si plantele, noi ne mai putem ascunde de razele soarelui insa plantele au nevoie de ajutorul nostru. Udatul este o activitate cheie in acesta luna, udati seara iar pentru a mentine cat mai mult umezeala in jurul radacinii adaugati un strat de mulci in jurul tufelor, arborilor. In timpul udatului seara, pulverizati apa si pe frunze, plantele vor iesi din arsita coplesitoare din timpul zilei. Daca florile sunt amenintate nu le tratati cu substante fertilizatoare, acestea in prezenta mediului torid pot aduce daune grave, distrugandu-le chiar. Inlaturati plantele necorespunzatoare deoarece sunt mari consumatoare de apa si substante minerale necesare intr-o perioada saracita. Colectati seminte de la plantele anuale cele mai sanatoase. Verificati daca sunt prezente atacurile daunatorilor.
August
Incepe o noua etapa a gradinaritului , plantarea speciilor floricole bulboase (stanjenei, branduse de toamna,ciclamene ce vor da nastere la noi peluze.Trandafirii ocupa un loc de cinste in gradina,pot fi altoiti in acesta perioada folosind o metoda obisnuita; metoda ochiului dormind. Puietii altoiti trebuie sa fie musuroiti doar pana in momentul in care suntem siguri ca altoii s-au prins.Curatati arborii si arbustii de ramurile uscate, controlati coniferele de boli si daunatori, gardurile vii se sapa si se uda periodic, bineinteles ca se tund deoarece au crescut considerabil datorita ploii si caldurii. Stropitul cu insecticide si fungicide este necesar intrucat daunatorii si bolile sunt omniprezente, dupa ploi abundente si soare canicular care variaza apare mana, fainarea, rugina sau chiar cancerul bacterian al plantelor.
Septembrie
In sfarsit a venit si luna recoltelor, vom recolta seminte pentru sezonul urmator, se vor indeparta florile de vara ce incep sa se ofileasca. Daca dorim divizarea plantelor perene, se scot din pamant, se impart si se vor planta partile cele mai tinere ale plantei. Se pun in pamant bulbi plantelor ce vor inflori la primavara (lalele, narcise, zambile). Este un moment optim pentru plantarea sau mutarea arbustilor mereu verzi, coniferelor, a plantelor cataratoare. Forma gardului viu poate fi schimbata astfel incat sa ramana mai larg la baza si mai stramt la varf. Dupa primele zile reci, tuberculii de dalie, begonie se scot, se curata si se pun la uscat intr-un loc adapostit. Se pastreaza forte bine inveliti in hartie de ziar, depozitati in cutii de lemn si printre particule de turba uscata.
Octombrie
Natura se pregateste de iarna, asa ca ne vom indrepta atentia asupra plantelor perene aplicandu-le cateva toaletari si protejandu-le de frig, construindu-le mici adaposturi. Adunati frunzele cazute si utilizati-le sub forma de compost cu rol protector impotriva gerului. Solul este cald si mai poate permite plantarea arbustilor, tufelor de trandafiri, subarbustilor. Scoatem bulbii de gladiole, crini, dalii care nu rezista iarna. Sapam in jurul pomilor, musuroim trandafirii sau punem butasi in pet-uri.
Noiembrie
Sezonul rece s-a instalat asa ca plantele necesita o ingrijire aparte; curatati arborii, arbustii, plantele de frunzele uscate, acestea vor atrage daunatori.Curatati solul de resturi de plante,eliminati buruienile cu tot cu radacina pentru ca la primavara sa nu va confruntati cu diverse probleme cauzate de acestea.Inmultiti plantele de zmeur si mur; se scot bucati de radacina de la zmeur si mur si se planteaza in alte locuri asigurand astfel o inmultire vegetativa, dupa plantare rugii se vor taia la 20 -25 cm pentru a rezista pana primavara.Taiati trandafirii urcatori, indepartati lemnul uscat din compozitia tufelor.
Decembrie
Din fericire luna aceasta am cam terminat cu gradinaritul, vom arunca mici priviri plantelor si subarbustilor ce cresc sub adapostul perenelor deoarece apa ajunge in cantitati insuficiente, iar lipsa ei in acesta perioada este fatala. Micile verificari te vor ajuta sa observi daca este nevoie de irigi sau nu. Multe din activitati se vor orienta catre plantele de interior.
www.gradina-mea.com